Generacijski doprinos pomirbi je u konkretnoj suradnji, otkrivanju istine i gradnji mostova

  • Slika /Vijesti/2023/Siječanj/06 siječnja/VRH_6715.jpg

Predsjednik Vlade Plenković danas je s ministrima sudjelovao na primanju Srpskog narodnog vijeća u prigodi pravoslavnog Božića, gdje je čestitao blagdan okupljenima. Istaknuo je važnost generacijskog doprinosa pomirbi obiju vlada u stvaranju tolerantnoga ozračja, ispravljanju nepravdi i činjenju stvarnih civilizacijskih iskoraka. To uključuje i potragu obitelji za nestalima tijekom Miloševićeve agresije, procesuiranje ratnih zločina kao i izgradnju mostova suradnje. "Radim to osobno i svjesno jer je to ogroman iskorak za ukupnu atmosferu u hrvatskom društvu i za korake naprijed cijeloga društva i države", rekao je Plenković. Posebno zadovoljstvo izrazio je institucionalnom zastupljenošću hrvatske manjine u Srbiji, koja je članstvom Tomislava Žigmanova u srbijanskoj Vladi dobila novi život.

Obraćanje predsjednika Vlade donosimo u cijelosti:
 
"Drago mi da još jednu godinu imam prigodu kao predsjednik hrvatske Vlade biti s vama na ovom okupljanju na pravoslavni Badnjak. Atmosfera je dobra, upravo onakva kakva u ovim trenucima treba biti.
 
S nacionalnim manjinama u vladajućoj koaliciji gradimo tolerantno ozračje, ispravljamo nepravde i činimo civilizacijske iskorake
 
Kao predsjednik Vlade želio sam od prvoga dana da sve nacionalne manjine u Saboru budu partneri u vladajućoj koaliciji s ciljem da gradimo u hrvatskom društvu tolerantno ozračje, jednakost, popunimo sve praznine koje postoje u međusobnim relacijama, da ispravljamo nepravde, činimo civilizacijske iskorake i, iznad svega, dajemo svoj generacijski doprinos pomirbi.
 
Pomirbi, kao temeljnoj vrijednosti u razdoblju kojeg većina nas živi, osim najmlađih među nama, a to je teško razdoblje u kojem Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićeva režima. To svi itekako dobro osjećamo i znamo i ta činjenica živi s nama. Živi s obiteljima nestalih, s obiteljima onih koji su poginuli, s vojnicima, braniteljima, civilima. I to je naslijeđe teško. Ono realno opterećuje odnose Hrvatske i Srbije. Jedna je činjenica s kojom svi zajedno moramo upravljati na način da unaprjeđujemo naše odnose, ali da se oni prije svega temelje na istini i stvarnim koracima isprika i pomirbe. Bitno je da razumijemo te činjenice, da ne ignoriramo nešto što je tu među nama, čime se sve vlade moraju i trebaju baviti.
 
Činit ćemo sve da pronađemo nestale, da se procesuiraju ratni zločini, ali i graditi mostove suradnje
 
Zato ćemo kao Vlada činiti sve da pronađemo one za kojima obitelji nestalih i dalje tragaju i da učinimo sve da se procesuiraju ratni zločini koji ne zastarijevaju, ali ćemo isto tako činiti sve da gradimo mostove suradnje. I to činim i osobno, nekada i na uštrb popularnosti u vlastitom biračkom tijelu. To radim svjesno, namjerno, bez obzira što je to možda mali dio štete, ali ogroman iskorak za ukupnu atmosferu u hrvatskom društvu i iskorak za korake naprijed cijeloga društva i države. I to uspijevam. Uspijevamo to u zahtjevnim i globalnim, europskim, a ponekad i nacionalnim okolnostima.
 
U globalnom kontekstu, nažalost, svjedoci smo 2022. brutalne ruske agresije na Ukrajinu. Deseci tisuća mrtvih, izbjeglih, prognanih, nevjerojatne ratne štete i razaranje u 21. stoljeću, kakvo nitko od nas, vjerujem, nije mogao zamisliti. I tu je Hrvatska stala na pravu stranu povijesti, stala uz žrtvu, uz prijateljski ukrajinski narod i poslala poruke solidarnosti, ne samo retoričke, nego i konkretne podrške. To ćemo činiti i dalje jer smatramo da činimo dobro i ispravno. Cijeli naš život su odabiri, ovaj odabir bio je više nego jasan, utemeljen na vrijednostima na kojima počiva cijeli naš sustav.
 
Posebno želim zahvaliti predstavnicima Srpskog narodnog vijeća, političkim predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj na podršci, lojalnosti i iskrenom partnerstvu već sedmu godinu. I ta je činjenica čvrsta. Ona je čvrsta zato što smo utemeljili povjerenje koje nam daje okvir suradnje. I zadovoljni smo da smo napravili velike iskorake.
 
Ubrzanje obnove obveza je i prioritet
 
Osobno sam postao potpuno svjestan 2016. niske razine elektrifikacije, vodoopskrbe i prometne povezanosti. Gotovo me bilo sram kad sam postao svjestan realnosti, ali smo zajedničkim radom napravili velike korake naprijed. To radi Hrvatska elektroprivreda, Hrvatske vode, različiti sustavi vezani za promet, upravljanje cestama na svim razinama i tu ćemo do kraja napraviti iskorake da u ovom stoljeću svaki dom u Hrvatskoj, živjeli u njemu Hrvati, Srbi ili neka druga nacionalna manjina mora imati ono što je elementarno u državi koja je među petnaest onih koji su u NATO-u, Europskoj uniji, europodručju i Schengenskom prostoru. Red je da tu svatko mora imati vodu, struju i komunalnu infrastrukturu kakvu zaslužuje.
 
Učinit ćemo i veliki napor ubrzanja obnove potresom porušenih na Banovini, cijeloj Sisačko-moslavačkoj županiji i drugima, ali i Gradu Zagrebu.
 
To je naša obveza, naša zadaća, sredstva su tu, moramo napraviti operativne iskorake, baveći se tom temom kao najvažnijim prioritetom.
 
Hrvatska manjina u Srbiji dobila je novi život
 
Posebno mi je drago da je hrvatska manjina u Srbiji dobila novi život, novi život u smislu institucionalne zastupljenost, ne samo kroz mandat Tomislava Žigmanova u Narodnoj skupštini Srbije, nego sada i kao člana Vlade. Ta je činjenica u potpunosti nova, ona daje jedan drugi manevarski prostor, drugu vrstu utjecaja, jednu novu dimenziju rada, prepoznatljivosti i daje i vama osobno šansu, ali i svim Hrvatima koji žive u Srbiji da artikuliraju svoje interese, ne samo baveći se pitanjima i zaštitom identiteta Hrvata koji žive u Srbiji u svim mogućim aspektima, nego uopće utjecaja na portfelj koji vam je dodijeljen. Ta je zadaća važna i zahtjevna i ja vam želim uspjeh u tom poslu u godinama koje su pred vama, a sporazum koji ste jučer dogovorili s g. Pupovcem je prava poruka onog što nacionalne manjine, bilo Hrvati u Srbiji ili Srbi u Hrvatskoj mogu i trebaju doprinijeti unaprjeđenju odnosa među državama.
 
I zato je dobro da će se danas nakon našeg druženja susresti i ministar Dačić s ministrom Grlićem Radmanom, da će se potpredsjednica Šimpraga susresti s ministrom Žigmanovom. To su važni iskoraci, a ponosni smo i da unaprjeđujemo položaj Hrvata u Srbiji i to konkretnim projektima.
 
Jasna Vojnić i ja jutros smo razgovarali koliko je važno da dovršimo Hrvatsku kuću u Subotici, koja će postati simbol i mjesto okupljanja Hrvata koji žive u Srbiji, ali i sve druge projekte koji će činiti živom i pulsirajućom hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji.
 
To su pogledi, ali i konkretna djela države koja je riješila sve svoje nacionalne zadaće. Hrvatska ima svoj teritorij, ima svoje demokratske institucije, ima prilično otporno gospodarstvo, ima riješena sva bitna međunarodna pozicioniranja u samo 31 godinu statusa međunarodnog subjekta. I ta činjenica je ono što nas čini punim samopouzdanja i ponosa, ali i obveze da sada perfektuiramo društvo u kojem živimo. Da dižemo ekonomski i socijalni standard građana, da spriječimo ovaj sitni "lov u mutnom" koji mentalitetno ne pripada trenutku gdje smo državu doveli, da netko mijenjajući kunu u euro ide preko noći profitirati. To neće proći i nije primjerno onome za što smo se zalagali.
 
Vlada će nastaviti unaprjeđivati suradnju sa srpskom i svim manjinama u Hrvatskoj kroz konkretne projekte i politički dijalog razumijevanja i povjerenja za sve što zajednički radimo
 
Iz takve pozicije želim reći da će Vlada, kao što je to činila i dosad, unaprjeđivati suradnju sa srpskom manjinom i sa svim manjinama u Hrvatskoj i kroz operativne programe, kroz konkretne projekte, ali kroz važan politički dijalog razumijevanja i povjerenja za sve ono što zajednički radimo.
 
U tom duhu svima želim sve najbolje u 2023,. da bude bolja i jednostavnija nego ova koja je iza nas, a isto tako svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti od srca čestitam Božić. Mir Božji, Hristos se rodi", zaključio je Plenković.


Pisane vijesti