​Plenković o neopravdanim poskupljenjima: Vlada ima puno arsenala u svojim rukama

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković ponovno je istaknuo u petak da će Vlada stati na kraj  neopravdanom povećanju cijena zbog konverzije kune u euro i lovu u mutnom, poručivši da za to imaju puno arsenala u svojim rukama.

"Zakon o euru je predvidio konverziju da ono što je bilo u 'kunama x postane isti x u eurima', a ne nekakav xyz. Svaki taj lov u mutnom gdje nikakvi imputi nisu narasli od 1. prosinca do 2. siječnja je prevara potrošača i mi ćemo tome stati na kraj. Imamo puno arsenala u svojim rukama i zato još jednom preporučam svima da vrate cijene", izjavio je premijer Plenković novinarima nakon tradicionalnog božićnog prijema Srpskog nacionalnog vijeća.
 
Smatra da se trgovci neće oglušiti na zaključak Vlade o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena.
 
Istaknuo je da je zaključak Vlade jasan, a zadaće koje su dobile sve nadležne službe - od Državnog inspektorata, Porezne uprave i svih resora koji su tamo navedeni, obavljati će svoj nadzor.
 
Vlada je u četvrtak donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, kojim obvezuje nadležne službe na pojačane kontrole cijena i nalaže da se neopravdano dignute cijene vrate na razine od 31. prosinca.
 
Brzo će reagirati i službe, ali će reagirati i sile tržišta
 
Premijer Plenković je, na novinarski upit, negirao da je Vlada kasno reagirala.
 
Podsjetivši kako su Vlada i država u vremenu najveće krize u zadnjim desetljećima stala iza radnika i gospodarstva, premijer je poručio kako onda i od gospodarstvenika očekuju da budu pošteni i fer prema svojim potrošačima. 
 
"Brzo će reagirati i službe, ali će reagirati i sile tržišta", istaknuo je. Uz to, i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja reagirati će ako se vidi da se stvaraju karteli gdje se eventualno dogovaraju cijene na štetu potrošača, dodao je.
 
"Nismo mi sada u situaciju da ćemo gledati kako netko proces koji je izrazito dugoročno koristan za građane i gospodarstvo, sada tu nešto lovi u mutnom na jedan način koji je neprimjeren. Reagirat će se", ponovno je poručio premijer Plenković.
 
Plenković je naglasio i da, unatoč inflaciji, ne može neka usluga narasti 10, 15, 20 ili 80 posto sa 31. prosinca na 1. siječnja.
 
"Ne postoji ta nikakva ekonomska računica koja je logična, opravdana, normalna, korektna i fer", poručio je. Smatra i da građani, kada se obznani tko tu radi što ne treba,  neće ići više u iste restorane, kafiće ili dućane. 
 
Na pitanje vezano uz obnovu nakon potresa, kratko je ponovio: Svi imaju zadaću ubrzati svoj posao.

Plenković: Hrvatska vlada nikad ne podiže tenzije s drugim državama
 
Hrvatska vlada nikada nije ta koja diže tenzije prema drugim državama, rekao je u petak premijer Andrej Plenković nakon domjenka Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića na koji je stigao i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić. 
 
Plenković je u izjavi za medije nakon govora na domjenku rekao kako njegova vlada vodi „politiku dijaloga, smirivanja tenzija i rješavanja otvorenih pitanja”. 
 
„Hrvatska vlada nikada nije ta koja diže tenzije”, naglasio je premijer, navodeći dobre odnose sa Slovenijom nakon godina napetosti oko pitanja poput razgraničenja. 
 
„Što se tiče odnosa sa Srbijom, njih opterećuje recentna prošlost. Opterećuje nas vrijeme agresije Miloševićeva režima na Hrvatsku, kad su počinjeni strašni zločini koji su tu, koji žive s nama”, rekao je Plenković. 
 
„Mi želimo ići korak po korak prema normalizaciji odnosa, ekonomskoj suradnji, rješavanju otvorenih pitanja na način koji je primjeren međunarodnom položaju i statusu koje Hrvatska ima u međunarodnoj zajednici”, istaknuo je premijer. 
 
„Prema tome, niti mi ikad skačemo na prvu loptu, niti podižemo tenzije, a kad su okolnosti takve da trebamo čvršće odgovoriti, uvijek to učinimo”.
 
Hrvatska ima svoj put i svoje ciljeve, nastavio je premijer, a ti ciljevi su da „Srbi u Hrvatskoj žive skladno u hrvatskom društvu” te da im država pomaže. 
 
„Smatram da imamo vlastitu političku odgovornost da idemo prema naprijed, ali da ne ignoriramo neke teške teme, činjenice, istine s kojima se treba suočavati”, zaključio je predsjednik vlade, dodavši da je dobro da je došlo do neformalnih susreta predstavnika hrvatskih i srbijanskih vlasti. 
 
Srbijanski šef diplomacije na samom kraju 2022. objavio je da ga je predsjednik Aleksandar Vučić zatražio da „malo odledi odnose s Hrvatskom”. Manje od tjedan dana kasnije, posredstvom predstavnika Srba u Hrvatskoj Milorada Pupovca i predstavnika Hrvata u Srbiji Tomislava Žigmanova, Dačić je stigao u Zagreb na domjenak SNV-a prigodom pravoslavnog Božića. 
 
Odluka o poboljšanju odnosa događa se nedugo nakon što su iz Beograda dolazile poruke poput optužbe za sabotažu putem plinovoda Janaf, podizanja optužnice protiv hrvatskih pilota ili izjave tadašnjeg ministra unutarnjih poslova, a sadašnjeg obavještajnog šefa Aleksandra Vulina da je Hrvatska „iskompleksirana ustaška država”. 
 
Izvor: Hina
 
 

Pisane vijesti