Glasnogovornik Vlade: Vlada raspušta vlast u Velikoj Gorici i dvije županije

Vlada će sutra raspustiti predstavnička tijela u gradovima i županijama gdje je bilo nezakonitih radnji, trgovanja mandatima i bianco ostavki, te imenovati povjerenike, potvrdio je danas Vladin glasnogovornik Ratko Maček.

ZAGREB, 1. veljače 2006.(Hina) - Vlada će sutra raspustiti predstavnička tijela u gradovima i županijama gdje je bilo nezakonitih radnji, trgovanja mandatima i bianco ostavki, te imenovati povjerenike, potvrdio je danas Vladin glasnogovornik Ratko Maček.

Radi se o Velikoj Gorici, Požeško-slavonskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, konkretizirao je Maček novinarima.Izbori će se u tim jedinicama, rekao je, održati u skladu sa zakonom - u 60 dana teče rok u kojemu povjerenik treba pripremiti grad, odnosno županiju za izbore i zajamčiti normalno funkcioniranje tih jedinica čija će vijeća, odnosno skupštine biti raspuštene.

Maček je otklonio tvrdnje da se na takav korak Vlada odlučila pritisnuta reakcijama javnosti i političkih stranaka. Ovo je principijelan stav Vlade koja drži da se Ustav i zakoni moraju poštovati, istaknuo je Maček. U prilog tome dodao je da Hrvatski sabor upravo raspravlja o Vladinu prijedlogu da se izmjeni Zakon o izboru članova lokalnih predstavničkih tijela i tako spriječe kasnije manipulacije vijećničkim mandatima.

Da će Vladi predložiti raspuštanje predstavničkih tijela i raspisivanje novih izbora u sredinama za koje se utvrdilo da su formirale vlast na temelju bianco ostavki vijećnika, jutros je u Saboru najavio državni tajnik Središnjeg ureda za državnu upravu Antun Palarić.



Pisane vijesti