Glasnogovrnik Maček: Predložena obnova rada hrvatsko-talijanske povijesne komisije

U redovnoj komunikaciji ureda premijera Hrvatske i Italije prenesen je hrvatski prijedlog talijanskoj strani da se obnovi rad zajedničke hrvatsko-talijanske povijesne komisije koja bi istražila zločine prije, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, izjavio je danas glasnogovornik hrvatske Vlade Ratko Maček, upitan o kontaktima hrvatskog i talijanskog premijera o kojima izvještavaju talijanski mediji.

ZAGREB, 13. veljače 2007. (Hina) - U redovnoj komunikaciji ureda premijera Hrvatske i Italije prenesen je hrvatski prijedlog talijanskoj strani da se obnovi rad zajedničke hrvatsko-talijanske povijesne komisije koja bi istražila zločine prije, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, izjavio je danas glasnogovornik hrvatske Vlade Ratko Maček, upitan o kontaktima hrvatskog i talijanskog premijera o kojima izvještavaju talijanski mediji.

Po njima talijanski premijer Romano Prodi kontaktirao je hrvatskoga premijera Ivu Sanadera kako bi mu izrazio zaprepaštenje izjavom predsjednika Stipe Mesića koji je u kontekstu, u koji je talijanski predsjednik Giorgio Napolitano stavio stradanja Talijana u fojbama, prepoznao "natruhe otvorenoga rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma".

Napolitano je prošlog tjedna prigodom obilježavanja Dana sjećanja na fojbe kazao kako su stradanja rezultat "barbarstva stoljeća", "slavenske krvoločne mržnje i bijesa" te "slavenske anekstionističke težnje"

Maček je kazao da Ured hrvatskog premijera Ive Sanadera naglašava da se Osimski i Rimski sporazumi moraju poštivati te da je hrvatska strana spremna platiti svoj dio duga koji je proistekao iz sukcesije bivše SFRJ.

"Oba ureda premijera su istaknula zajednički interes u razvijanju dobrosusjedskih odnosa bez pokušaja revizije povijesti", zaključio je Maček.



Pisane vijesti