Glavina: Hrvatska napravila snažan iskorak prema cjelogodišnjoj turističkoj destinaciji

Slika /Vijesti/2024/Rujan/20_rujna/HN_20240920710782.jpg

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina sastao se u Rovinju s predstavnicima turističkog sektora Istarske županije. Ocijenio je kako je Hrvatska napravila iskorak prema cjelogodišnjoj turističkoj destinaciji, zahvalivši turističkim djelatnicima na izvanrednoj turističkoj sezoni.

Izvijestio je da se razgovaralo o unapređenju suradnje, aktualnim i budućim aktivnosti u provedbi reforme upravljanja razvojem turizma te vrlo izazovnoj sljedećoj turističkoj sezoni, kao i izazovnim turističkim godinama koji dolaze.

U prilog tomu spomenuo je potrebu upravljanja turizmom po načelima održivosti.

"Održivost je ono po čemu će se diferencirati destinacije u budućnosti i što će stvoriti određenu tržišnu konkurentnost ili je oduzeti", rekao je.

Dodao je da su tome usmjereni snažni reformski koraci i potezi u magičnom trokutu - turistička politika, fiskalna i porezna politika te prostorno planiranje.

Klimatske promjene donose novi izazov

Istaknuo je da su novim Zakonom o turizmu stvoreni preduvjeti da destinacije odnosno gradovi i općine mogu svojim odlukama snažno doprinijeti upravljanju turizmom.

Prema njegovim riječima, klimatske promjene donose novi izazov ne samo Hrvatskoj već svim destinacijama, jer već danas 76 posto turista bira odredišta za odmor na temelju odnosa prema okolišu i klimi odnosno okolnostima u kakvom se ta usluga pruža.

Stoga smatra da će već sljedeća sezona biti vrlo izazovna, jer se moraju pronaći dodatni načini stvaranja uvjete za bolje turističke rezultate.

"Vremenske prilike utječu za turističku posezonu - poput kampinga - i nije logično očekivati vrlo dobre rezultate, jer ako je cijela Europa u velikim problemima, a gradovi su poplavljeni, ljudi neće putovati. U tom smislu imamo blagi pad, ali vjerujemo da će se to uskoro izbalansirati", poručio je Glavina.
Dodao je kako neovisno o tome očekuje kvalitetnu posezonu.

Izvor: Vlada / Hina 

Pisane vijesti