Prezentirani Carinski laboratorij i zapovjedno-komunikacijski centar

Slika /Vijesti/2024/Rujan/20_rujna/HN_20240920710402.jpg

Carinska uprava predstavila je u petak prostore novoopremljenog carinskog laboratorija i novog zapovjedno-komunikacijskog centra, na svečanosti obilježavanja Dana carinske službe i njenog zaštitnika sv. Mateja.

"Zapovjedno-komunikacijski centar služi u koordinaciji svih službi na terenu i graničnim prijelazima. Putem centra postiže se i komunikacija sa svim plovilima, vozilima pa i dronovima i ljudima s kojima ministarstvo financija raspolaže", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac, koji je nazočio svečanosti.

Carinska uprava u prvih osam mjeseci 2024. ostvarila gotovo 11% prihoda državnog proračuna

Prema njegovim riječima, carina na godinu obradi 2,9 milijuna carinskih deklaracija te proračunu donese 2,8 milijardi eura prihoda, što je više od deset posto ukupnih proračunskih prihoda, a uzmu li se samo porezni prihodi onda je to oko 18 posto.

U prvih osam mjeseci 2024. godine, Carinska uprava ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 2,1 milijardi eura, što čini 10,83 posto udjela u ukupnim prihodima državnog proračuna Republike Hrvatske.

Carinski laboratorij koji je u funkciji još od 1965. godine, Javno je akreditirani laboratorij za ispitivanje od 2017. Osim za potrebe carine, dostupan je po tržišnim uvjetima i za druge klijente. Ima deset akreditiranih metoda provjera.

Koordinacijska podrška u slučajevima izvanrednih i hitnih događaja na granici i unutrašnjosti područja

"Sva oprema koja u laboratoriju je iz fondova Europske unije. U području trošarinskog zakonodavstva možemo napraviti sve potrebne analize. Dodana vrijednost laboratorija je provjera zlouporabe plavog dizela u poljoprivredi i plovidbi", rekao je ravnatelj Carinske uprave Mario Demirović.

Zapovjedno-komunikacijski centar namijenjen je za 24-satnu podršku i koordinaciju rada svih dijelova Carinske uprave. Namijenjen je i za komunikaciju sa žurnim službama i operativnim dežurstvima drugih tijela državne uprave i međunarodnim carinskim i drugim operativnim dežurstvima.

U realnom vremenu pruža operativnu pomoć mobilnim timovima u provedbi operativnih carinskih aktivnosti. U stalnom je kontaktu sa službenim timovima na terenu, RTG operaterima i službenim plovilima te pruža koordinacijsku podršku u slučajevima izvanrednih i hitnih događaja na granici i unutrašnjosti područja.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti