Glavina za HTV: Hrvatska mora biti održiva turistička destinacija

Slika /Vijesti/2024/Lipanj/22_lipnja/Tonci_Glavina_2206.jpg

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina  je u HTV-ovom središnjem Dnevniku na početku glavne turističke sezone izrazio zadovoljstvo rezultatima, poručivši kako brojke potvrđuju da idemo u smjeru tranzicije u cjelogodišnju turističku destinaciju.

„Ide nam jako dobro, usudio bih se reći da smo jako zadovoljni. Naravno, najzadovoljniji smo rezultatima turističke predsezone, ona nam je jako bitna jer nam pokazuje uspijevamo li u toj našoj željenoj i definiranoj tranziciji u cjelogodišnju turističku destinaciju, a brojke nam apsolutno potvrđuju da idemo u tom smjeru. Najave za posezonu, dakle, za drugi dio godine također su jako dobre“, rekao je Glavina.
 
Izazovna turistička sezona
 
Dodao je da je glavna turistička sezona ova godine izazovnija više nego i jedna do sada.
 
Kazao je da je u strateškoj viziji hrvatskog turizma za budućnost definirano da Hrvatska mora biti održiva turistička destinacija, a to znači da moramo jako dobro pratiti odnos kvalitete života naših sugrađana u odnosu na ono što turizam donosi, a isto tako da našim gostima budemo najbolji mogući dokaz da smo destinacija visoke dodane vrijednosti i vrlo konkurentna zemlja.
 
Stoga bi, rekao je ministar, bilo dobro da brojke u glavnom dijelu turističke sezone, što se tiče dolazaka i noćenja, budu nešto niže u odnosu na prošlogodišnje rezultate.
 
Ustvrdio je da je ovo vrlo specifična godina zbog održavanja megadogađanja koje stvaraju motiv dolaska u Europu - Europskog prvenstva u nogometu te Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.
 
Ministar vjeruje da ćemo na razini godine imati još jednu jako uspješnu sezonu gledajući ukupne prihode.
 
Jučerašnji nestanak struje u Dalmaciji Glavina je nazvao dobrim upozorenjem.
 
Nema razloga da budemo jeftiniji od Italije ili Španjolske
 
„Jako je dobro što smo krenuli u jednu sustavnu zelenu tranziciju cijelog hrvatskog gospodarstva, poručio je.
 
Osvrćući se na kritike zbog skupoće Hrvatske kao destinacije, Glavina je odaslao apel prema cijelom turističkom sektoru da pripaze da odnos cijene i kvalitete bude točno onakav kakav treba biti.
 
„Nema nikakvog razloga da mi kao turistička zemlja s približno istom uslugom budemo bilo što jeftiniji od, recimo, neke Italije, Španjolske, ali istodobno ne smijemo biti ni skuplji“, poručio je ministar turizma Tonči Glavina.
 
Izvor: HTV / Vlada


Pisane vijesti | Turizam