Govor predsjednika Vlade na Općoj skupštini UN-a

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/govor_predsjednika_vlade_na_opcoj_skupstini_un_a.jpg

NEW YORK,26. rujna 2008.(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u petak je u govoru na 63. godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a potvrdio predanost Hrvatske da aktivno pridonosi multilateralnim naporima za rješavanje globalnih izazova i preuzima sve istaknutiju ulogu na međunarodnoj sceni, što potvrđuje svojim članstvom u Vijeću sigurnosti UN, završnom fazom u pristupanju NATO-u i EU, sudjelovanjem u 15 mirovnih misija, te nastavkom angažiranja na planu stabilnost i suradnje u regiji.

Ističući kako je Hrvatska na zasjedanju Opće skupštine UN-a prvi puta u prigodi baviti se problemima iz nove perspektive, kao izabrana članica Vijeće sigurnosti, premijer Sanader je kazao da "Hrvatska preuzima istaknutiju ulogu na međunarodnoj sceni i ostaje aktivno uključena u brigu o stabilnosti u jugoistočnoj Europi".

Kao članica Vijeća sigurnosti, Hrvatska će nastaviti djelovati kao odgovoran partner posvećen zajedničkom naporu održanja i izgradnje mira kroz promociju ljudskih prava i demokracije, borbu za iskorjenjivanje siromaštva i nepravde, te promicanju djelotvornog multilateralizma, naglasio je.

Hrvatska je danas u predvorju EU, odlučna završiti pristupne pregovore 2009., te očekuje da će postati članica NATO-a na idućem summitu u proljeće 2009., rekao je hrvatski premijer. On je dodao kako se provodeći reforme, Hrvatska "pretvorila iz korisnika pomoći u sudionika međunarodnog mira i sigurnosti", te su hrvatske snage danas angažirane u 13 UN-ovih mirovnih operacije na četiri kontinenta, u misiji NATO-a u Afganistanu i misiji EU u Čadu.

Sudjelujući u raznim UN fondovima i programima Hrvatska je "potvrdila svoju sposobnost za pružanje podrške aktivnostima UN-a u različitim područjima", rekao je Sanader. Pozdravljajući obilježavanje 60. obljetnice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i recentne napore UN na tom planu, on je najavio kandidaturu Hrvatske za članstvo "u Vijeću za ljudska prava u razdoblju 2010. do 2013. godine".

"Tijekom prošlog desetljeća završili smo transformaciju i profilirali se kao centar stabilnosti, sigurnosti i suradnje u Jugoistočnoj Europi", rekao je Sanader, navodeći kao primjer nastavka aktivnog sudjelovanja Hrvatske u regionalnoj stabilnosti djelovanje Regionalnog vijeće za suradnju (RCC) na čelu s hrvatskim diplomatom Hidom Biščevićem kao glavnim tajnikom.

Premijer je upozorioi i da zmeđu ciljeva UN-a i realnosti, na primjeru "patnji ljudi u Sudanu, Darfuru, Somaliji i Mianmaru". Također je naglasio kako bi neuspjeh u multilateralnom rješavanju novih sukoba u svijetu, poput onog u Gruziji "mogao odvesti natrag u stare paradigme konfrontacije"

"Istodobno, manjak hrabrosti, mogao bi ugroziti demokratska postignuća nastala nakon završetka razdoblja Hladnog rata. Ta postignuća treba sačuvati jer ona potječu iz temeljnih načela povelje UN-a", rekao je.

Potvrđujući privrženost Hrvatske ciljevima UN-a, Sanader je podsjetio i da se ove godine obilježava 120. obljetnicu rođenja "velikog Hrvata Andrije Štampara, jednog od utemeljitelja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i prvog predsjednika njezine skupštine".

Svog govor, koji je održao na engleskom i francuskom jeziku, premijer Sanader završio je citiranjem pape Benedikta XVI., koji je 2007. s govornice UN-a poručio da temeljna načela UN-a - želja za mirom, potraga za pravdom, poštovanje dostojanstva osobe, humanitarna suradnja i pomoć - odražavaju pravedne težnje ljudskog duha i predstavljaju ideale kojima bi se trebali težiti međunarodni odnosi.



Pisane vijesti