Građani će INA-ine dionice plaćati 1.690 kuna

Hrvatski građani dionice INA-e kupovat će po cijeni od 1.690 kuna za dionicu, odlučila je hrvatska Vlada na večerašnjoj sjednici.

ZAGREB, 27. studenoga 2006. (Hina) - Hrvatski građani dionice INA-e kupovat će po cijeni od 1.690 kuna za dionicu, odlučila je hrvatska Vlada na večerašnjoj sjednici.

Građani koji su dali obvezujuće ponude uz pravo prvenstva i posebne pogodnosti, za maksimalan iznos od 38.000 kuna tako će moći kupiti 22 dionice, a sačuvaju li ih godinu dana na svakih tako kupljenih 10 dionica besplatno će dobiti još jednu dionicu.

Dionice INA-e u povlaštenoj će ponudi kupiti 44.640 građana koji su za to uplatili 1,55 milijardi kuna, dok će država prodajom dionica INA-e u javnoj ponudi ukupno zaraditi oko 2,86 milijardi kuna.

Za kupnju dionica INA-e u iznosu većem od 38.000 kuna, ponude je dalo 747 građana, a oni će u toj tzv. nepovlaštenoj ponudi, moći kupiti dionice za još 30.000 kuna, odlučila je Vlada.

Prema računicama Vlade od ukupnog broja dionica u javnoj ponudi hrvatski će građani u povlaštenoj ponudi kupiti 54 posto tih dionica, a u vlasništvu građana i domaćih institucionalnih ulagača ostat će oko 70 posto dionica koje se prodaju u javnoj ponudi.

Naime, od 46 posto koje se prodaju nakon što se podmire zahtjevi građana uz pravo prvenstva i posebnu pogodnost jedan će se dio čuvati za bonus dionice. A kada se to oduzme, 35 posto tako preostalih dionica kupit će hrvatski građani u nepovlaštenoj ponudi i domaći institucionalni ulagači, dok će ostalih 65 posto kupiti strani institucionalni investitori.

Potražnja za dionicama INA-e bila je oko četiri milijarde dolara, istaknuo je potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Naglasio je da je javna ponuda postigla i dva strateška cilja - pridonijet će razvoju tržišta kapitala u Hrvatskoj, a građani su motivirani na uključivanje u trgovanje dionicama.

Potpredsjednik Polančec ocijenio je i kako je omjer u raspodjeli dionica preostalih nakon kupnje građana uz pravo prvenstva i posebne pogodnosti - dobro pogođen, odnosno da omjer 35 posto domaćim, a 65 posto stranim institucionalnim ulagačima, jamči adekvatnu raspodjelu na domaće i strane ulagače, te osigurava sekundarnu likvidnost dionica.

Premijer Ivo sanader naglasio je kako je druga faza privatizacije INA-e iznimno važna operacija, dodavši da je javna ponuda dionica najtransparentniji mogući način privatizacije.

"Prvi put nakon 10 godina, nakon što je sredinom '90-ih Pliva izišla na Zagrebačku i Londonsku burzu, hrvatska će Vlada listati dionice jedne hrvatske kompanije u Zagrebu i Londonu", kazao je premijer Sanader.

Ministar financija Ivan Šuker izvijestio je da je potražnja za dionicama INA-e na međunarodnom tržištu bila devet puta veća od ponude. Naglasio je također da je u javnoj ponudi dionica INA-e postignuta 50 posto veća cijena nego u prvoj fazi privatizacije, odnosno kada je MOL kupovao 25 posto plus jednu dionicu INA-e.

Nakon večerašnje sjednice Vlade odlučit će se o alokaciji, raspodjeli dionica INA-e institucionalnim ulagačima.

Kompletna transakcija završit će do 1. prosinca, do kada će dionice biti prenjete svima koji ih kupuju, te biti uplaćen sav novac za te dionice.

Nakon toga dionicama INA-e počet će se trgovati na Zagrebačkoj i Londonskoj burzi.



Pisane vijesti