Grlić Radman: Investicijska klima će ojačati tijekom predsjedanja

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman gostovao je večeras u Dnevniku HTV-a. Govorio je o šestomjesečnom hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije.

Ministar je kazao da su u programu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije prioriteti, konfiguracija svih vijeća. To je, dodao je, 10 vijeća.

Vijeće EU-a je, pojasnio je, institucija koja usuglašava zakonodavne prijedloge i koordinira politike.

„Dva su vijeća u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova - vijeće za opće poslove i vijeće za vanjske poslove. Tu su i vijeće za okoliš, energetiku, telekomunikaciju, promet, unutarnju i pravosudnu politiku, za poljoprivredu i ribarstvo. Tu nisu samo europski interesi, nego i hrvatski“, objasnio je Grlić Radman.

Rezultate Hrejtinga prema kojima gotovo 2/3 građana ne zna kojom će europskom institucijom Hrvatska predsjedati ne smatra zabrinjavajućima. U principu tu vidi nadogradnju, a 1. srpnja 2020., uvjeren je, bit će veliki postotak onih koji će znati.

Komentirajući odgovore iz HRejtinga prema kojima su ispitani kao koristi od predsjedanja izdvojili ekonomsku korist te brendiranje i prepoznatljivost Hrvatske, rekao je da su pitanja bila dobra, ali „selektivno-generičke naravi”.

„Hrvatski rejting će za šest mjeseci biti takav da će investicijska klima ojačati, da će dobiti na svim burzama velike dionice, porast će turizam, u tih šest mjeseci hoteli će biti puni“, rekao je ministar.

Kompetentni smo, imamo potencijal i kapacitete

Komentirao je i mišljenja iz istraživanja po kojima predsjedanje nećemo iskoristiti zbog neorganiziranosti i nestručnosti te da se radi o administrativnoj, a ne stvarnoj političkoj ulozi. Kazao je da oni koji su tako odgovorili nemaju uvid u to što se i kako radi.

„Kompetentni smo, imamo potencijal i kapacitete. Zapravo smo već preuzeli predsjedanje, ne znam zašto bi netko sumnjao u nas. Finski ministar dao je ostavku, pa smo već predsjedali nekim vijećima“, pojasnio je.

Najavio je da već 1. siječnja, na poziv austrijskog ministra vanjskih poslova odlazi na novogodišnji koncert u Beču te naglasio da se o Hrvatskoj zna jako puno u svijetu, ne samo u EU-u.

Ponovio je i da je 9. siječnja prvi veliki skup u Zagrebu, na koji dolazi cijela Europska komisija, na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen, 62 novinara dolazi par dana prije, premijer Andrej Plenković 14. siječnja u Strasbourgu predstavlja program hrvatskog predsjedanja u Europskom parlamentu, 15. siječnja u Bruxellesu se predstavlja hrvatska kulturna baština kroz barokne izvedbe naših umjetnika.

Brexit je veliki izazov

U vezi Brexita rekao je da će to biti vrlo izazovno.

„Morat ćemo pripremiti sporazum o budućim odnosima EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva, ali to ne možete za 11 mjeseci ako je zemlja bila 46 godina u EU-u. Britanski premijer Boris Johnson vjerojatno inzistira na tome da se to dogodi do kraja godine, do kada se Ujedinjeno Kraljevstvo mora ponašati sukladno pravilima EU-a. To je posao koji nas čeka, na tome ćemo sustavno raditi, kao i na usuglašavanju višegodišnjeg financijskog okvira koji je vrlo različito percipiran“, rekao je.

Hrvatska će, poručio je ministar, u vezi proširenja Unije na zemlje jugoistoka Europe, biti konstruktivna, jer je u interesu imati stabilnost i mir u susjednim zemljama.

„Bit ćemo fer, ali striktni. Vladavina prava, reforme, demokracija, tu ćemo pomoći. Želimo da zemlje kandidatkinje napreduju, jako ćemo se zalagati da Sjeverna Makedonija i Albanija dobiju onaj status kojim je bio zagarantiran, i prije zagrebačkog summita“, kazao je.

Upitan kakav će stav Hrvatska zauzeti prema Srbiji zbog mnogih neriješenih pitanja koje dvije zemlje imaju, kao što je primjerice pitanje nestalih, ministar je rekao da se Srbija nalazi pred velikim izazovima, ali da će Hrvatska pomoći kao zemlja kojoj su u interesu stabilnost i dobri odnosi.
„Imamo određenih otvorenih pitanja koje nastojimo riješiti i bilateralno, ali su i dio pravne stečevine EU-a“, zaključio je Grlić-Radman.

Izvor: HRT/Vlada 

Pisane vijesti