Grlić Radman: Ministri vanjskih poslova EU-a traže sankcije za Bjelorusiju

"Ministri vanjskih poslova EU-a predložili su u petak u Berlinu uvođenje sankcija Bjelorusiji, ali i odlučili poslati pomoć toj zemlji u iznosu 53 milijuna eura," rekao je ministar Gordan Grlić Radman. 

Grlić Radman sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Berlinu. Razgovarali su o situaciji u Bjelorusiji te odnosima EU-a s Turskom i Rusijom. 

Europski ministri osudili su "nasilje i represiju" u Bjelorusiji, kaže Grlić Radman. 

"Predložili smo Europskom vijeću sankcije koje bi trebale biti poruka da se jedino demokratskim snagama mogu dobiti izbori. EU je također odlučio poslati pomoć u iznosu od 53 milijuna eura prije svega za demokratske snage i jedan dio za borbu protiv covida-19", rekao je hrvatski ministar. 

Solidarnost s Grčkom i Ciprom zbog novih napetosti s Turskom

Dodao je da su europski ministri izrazili solidarnost kolegama iz Grčke i Cipra zbog novih napetosti s Turskom.

Napetosti između Turske i Grčke eskalirale su nakon što je Ankara ovaj mjesec poslala svoj istraživački brod Oruc Reis u sporne vode istočnog Sredozemlja, potez koji je Atena nazvala ilegalnim. 

"Dali smo Turskoj prostora za diplomatski dijalog, imajući u vidu činjenicu da je Turska geopolitički snažna zemlja, naš partner, EU kandidat i članica NATO-a, ali u svakom slučaju, ilegalno istraživanje u istočnom Sredozemlju se ne može tolerirati", rekao je hrvatski ministar. 

Kada su u pitanju odnosi Unije s Rusijom, Grlić Radman je rekao da su ministri "izrazili nadu u transparentnost istrage" mogućeg trovanja Alekseja Navaljnog, kritičara Kremlja koji se nalazi u induciranoj komi u berlinskoj bolnici.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi | Gordan Grlić Radman