Grlić Radman: Održivi razvoj jedan je od prioriteta Hrvatske

Slika /Vijesti/2023/Srpanj/07 srpnja/oess.jpg

Održivi razvoj jedan je od prioriteta Hrvatske, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na konferenciji Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Beču. "Hrvatska kontinuirano radi na jačanju regionalne suradnje u jugoistočnoj Europi i različitim regionalnim inicijativama preuzima odgovornost za zaštićeniji globalni okoliš, imajući na umu da ponuđena rješenja moraju biti održiva i otporna", kazao je.

Ministar je govorio na panelu o klimatskim promjenama s nizom govornika, između ostalog glavnom tajnicom OESS-a Heldom Schmidt, ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock te posebnim američkim izaslanikom za klimu Johnom Kerryjem, priopćeno je iz ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP). 

Grlić Radman je na panelu istaknuo kako je održivi razvoj jedan od prioriteta Hrvatske, s obzirom na to da se nalazi u mediteranskom području koje je izloženo klimatskim promjenama, stoji u priopćenju. 

Naglasio je kako su Jadransko more, otoci i obalna područja dom najvrjednijih, ali i najranjivijih ekosustava te da se stoga ulažu značajni napori u očuvanje morskog okoliša i bioraznolikosti.

Hrvatska kontinuirano radi na jačanju regionalne suradnje za zaštićeniji globalni okoliš

Ministar je potom govorio o hrvatskim naporima u zelenoj tranziciji u suradnji s regionalnim i globalnim partnerima. 

"Važno je identificirati daljnja potencijalna područja kroz koja bismo mogli pridonijeti postizanju napretka u transformaciji čiste energije i borbi protiv klimatskih promjena u jugoistočnoj Europi, bilo bilateralno ili kroz mehanizme i inicijative Europske unije“, rekao je.

„Stoga Hrvatska kontinuirano radi na jačanju regionalne suradnje u jugoistočnoj Europi i različitim regionalnim inicijativama preuzima odgovornost za zaštićeniji globalni okoliš, imajući na umu da ponuđena rješenja moraju biti održiva i otporna", zaključio je ministar. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti