Grlić Radman predsjedao neformalnim sastankom ministara Europskog gospodarskog prostora

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman predsjedao je danas političkim dijalogom i neformalnim sastankom ministara Europskog gospodarskog prostora (EPG).

Države Europske slobodne trgovinske zone (EFTA) koje su članice EGP-a predvodila je ministrica vanjskih poslova Norveške Ine Marie Eriksen Søreide, a prisutni su biti i ministrica vanjskih poslova Lihtenštajna Katrin Eggenberger i ministar vanjskih poslova Islanda Guðlaugur Þór Þórðarson.
 
Sastanak je otvoren raspravom o vanjskoj dimenziji COVID19 krize i trenutnoj situaciji u pregovorima s Ujedinjenom Kraljevinom. Glavni pregovarač EU Michel Barnier izvijestio je prisutne o trenutnom stanju pregovora.
 
Europski zeleni plan treba ostati osnova nužne ekonomske transformacije prema održivom razvoju i klimatskoj neutralnosti
 
Potom je održana ogledna rasprava o Europskom zelenom planu, koji predviđa klimatsku neutralnost unutar EU do 2050. godine. Razmjeni mišljenja se pridružio izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans. Istaknuto je da usprkos zdravstvenoj krizi, Europski zeleni plan i dalje treba ostati osnova nužne ekonomske transformacije prema održivom razvoju i klimatskoj neutralnosti, koji su jedni od najvažnijih dugoročnih ciljeva EU.
 
Ministri i EU dužnosnici zatim su razmijenili mišljenja o utjecaju COVID19 na Unutarnje tržište te na Sporazum o Europskom gospodarskom području.
 
Potrebno je osigurati funkcioniranje unutarnjeg tržišta
 
„Iako je Unutarnje tržište pokazalo svoju otpornost i prilagodljivost u ovoj krizi, potpuni oporavak gospodarstava EU nam predstoji kao zdravstveni i logistički izazov te zahtijeva koordinaciju izlaznih strategija i planova oporavka svih onih koji sudjeluju na Unutarnjem tržištu“, izjavio je ministar Grlić Radman.
 
Sve prisutne strane usvojile su Zajedničku izjavu u kojoj su se složile da je funkcionirajuće Unutarnje tržište u njihovom zajedničkom interesu. U Zajedničkoj izjavi istaknuta je važnost suočavanja s krizom u duhu solidarnosti te nužnost smanjivanja društvenih i gospodarskih razlika između regija europskih zemalja.
 
U svojstvu predsjedavajućeg, ministar Grlić Radman zahvalio se zemljama EPG-a na njihovom odazivu: „Pandemija virusa COVID19 je problem s kojim se moramo zajedno suočiti i iznaći zajednička rješenja. Multilateralna suradnja je jedini zamislivi i učinkoviti odgovor na pandemiju virusa COVID19, stoga pozdravljam održavanje ovog sastanka jer isti predstavlja važan korak na putu oporavka EU i EGP od trenutne krize“.
 
Klisovićeve kritike hrvatskog predsjedanja 'čisto politikanstvo'
 
Nakon sastanka ministara EGP-a, šef hrvatske diplomacije osvrnuo se i na kritike SDP-ovog zastupnika Joška Klisovića na račun hrvatskog predsjedanja EU-om te ih nazvao ''čistim politikanstvom i pretkampanjom uoči skorih parlamentarnih izbora''.  
 
"To su samo izjave, ali iza toga nemate ništa što ih potkrepljuje. To je čisto politikanstvo i to je jedna pretkampanja", odgovorio je Grlić Radman na Klisovićeve kritike.
 
Ministar vanjskih i europskih poslova kazao je da su Klisovićeve kritike "neutemeljene" i da se njima "obmanjuje javnost".
 
"Znam koliko smo uložili snage i koliko smo vidljivi u EU. Riječi gospodina Klisovića ne padaju na plodno tlo", kazao je.
 
Hrvatska osigurala kontinuitet svih procesa u EU
 
Hrvatska je uspjela "osigurati kontinuitet svih procesa u EU" unatoč pandemiji koronavirusa, Sjeverna Makedonija i Albanija dobile su zeleno svjetlo za početak pregovora, a Zagrebačka deklaracija za Zapadni Balkan je opsežnija nego ona iz Soluna, naveo je Grlić Radman. 
 
Na raniju Klisovićevu primjedbu da dvije balkanske zemlje nisu dobile datum za početak pregovora, Grlić Radman kaže da se odlukom Europskog vijeća iz 2006. datum daje "kad se ispune ciljevi i kriteriji". 
 
"Upravo je Hrvatska bila žrtva toga. Hrvatska je osim kriterija dobila i mjerila", rekao je Grlić Radman i istaknuo da je HDZ-ova vlada započela i završila pristupne pregovore s Unijom. 
 

Izvor: MVEP / Hina / Vlada

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman