Grlić Radman: Putin mora pokazati spremnost za dijalog da bi rat u Ukrajini završio

Slika /Vijesti/2024/Siječanj/24 siječanj/Grlić Radman 8.jpg

Želimo izbjeći rat s Rusijom, ali teško je reći dokad će sukob u Ukrajini trajati dok ne vidimo naznake ruskog povlačenja i spremnosti za kompromis, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. 

"Rat se izbjeći mora, na tome svi radimo. Ne smijemo dozvoliti eskalaciju", izjavio je novinarima na konferenciji o sigurnosti u Münchenu.

"Dok god ne vidimo naznake ruskog povlačenja, naznake spremnosti na dijalog i kompromisno rješenje, teško je reći koliko će to sve skupa trajati. Moramo raditi na tome da se sukob završi, da Putin konačno shvati da agresija nije mir prema miru", dodao je.

Šef hrvatske diplomacije smatra da bi NATO i EU trebali jačati obrambene kapacitete i biti spremni na svaki oblik krize.

Trebamo što više saveznika u borbi protiv ruske agresije

"Sada je sve ugroženo s Rusijom koja nema apsolutno nikakav povod ni argument za agresiju na jednu suverenu zemlju", rekao je Grlić Radman.

Drži da zapad treba graditi partnerstvo s Kinom koja održava dobre odnose s Moskvom i nakon invazije na Ukrajinu prije dvije godine.

"Ako je suparnik ekonomski, ne bi trebalo stvarati nove podjele. Trebamo što više saveznika na našoj strani u borbi protiv ruske agresije", rekao je Grlić Radman.

Izvor: Hina / Vlada 

Pisane vijesti