Grlić Radman u UN-u: Nemojmo da Ukrajina dugo čeka na slobodu kao Hrvatska

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman pozvao je svijet da ne dopusti da Ukrajina čeka na slobodu „duge četiri godine“ kao Hrvatska i upozorio da bi šutnja na rusko kršenje ljudskih prava i prava država imala dalekosežne posljedice na međunarodni poredak.

Dan prije prve godišnjice ruskog napada na Ukrajinu hrvatski ministar prozvao ga je „brutalnom agresijom“ i eskalacijom događaja započetih 2014. s ilegalnom aneksijom Krima. 

"Ruski napad je kršenje međunarodnog prava i Povelje UN-a koji je počinila stalna članica Vijeća sigurnosti, k tome nuklearno naoružana te će stoga on imati dugotrajne implikacije za cijeli UN", rekao je Grlić Radman na Općoj skupštini UN-a u New Yorku. 

Rusija je agresijom narušila međunarodni poredak temeljen na pravilima, s dubokim posljedicama za godine koje dolaze, upozorio je. 

„Ne smijemo šutjeti pred onima koji uništavaju i krše najtemeljnija ljudska i suverena prava država. Ako ne uspijemo sada, ne samo da će naša sadašnjost izgledati turobno, već će i cijena našeg neuspjeha prijeći na buduće generacije“, rekao je Grlić Radman. 

Po njegovim riječima, Moskva je svojom agresijom dovela do ogromne ljudske patnje, smrti i ranjavanja stotina tisuća ljudi, masovnog izbjeglištva i uništavanja civilne infrastrukture te je počinila ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Dodao je da je invazija utjecala je na cijeli svijet, poremetila globalne ekonomske tokove i dovela do energetske i prehrambene nesigurnosti. 

Mi u Hrvatskoj predobro znamo kakav je to osjećaj

Potom je govorio o „hrabrosti i odlučnosti“ ukrajinskog naroda koji je stao na put agresoru, kazavši kako taj sukob nažalost podsjeća na rat u Hrvatskoj. 

„Mi u Hrvatskoj nažalost predobro znamo kakav je to osjećaj. Propaganda o tobožnjoj potrebi denacifikacije i zaštite manjine, nakon čega slijede samoproglašena republika na tlu Hrvatske, invazija i agresija“. 

Hrvatska je borba za slobodu trajala je duge četiri godine, rekao je Grlić Radman. „Nemojmo da i Ukrajina toliko dugo čeka na slobodu“. 

Izvor: Vlada / Hina   

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi | Gordan Grlić Radman