Grlić Radman za Dnevnik HTV-a: Podignuta razina zaštite Jadranskog mora i iskorištavanja resursa

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman poručio je gostujući u Dnevniku HTV-a da je usvajanje Odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru povijesni čin.

„Ovo je povijesni čin. Veliki je to uspjeh Vlade, saborskih zastupnika, cijele Hrvatske. Ribari čekaju 30 godina na proglašenje IGP-a. Treba imati u vidi činjenicu da je to strateški interes Hrvatske“, kazao je Grlić Radman.

Rekao je da je Jadransko more ekološki ranjivo.

„Stoga je potreban integrativni pristup oko zaštite okoliša, sprječavanja rizika i osiguranja održivog razvoja. Treba voditi i računa o tome koliko nam je važno plavo gospodarstvo. Razlika između ZERP-a i IGP-a je ta što je IGP bolji format i u stanovitom smislu uređeniji pristup u reguliranju odnosa obalnih država“, naglasio je Grlić Radman.

Bila uključena i Slovenija

Podsjetio je da se duže vrijeme već i kroz ZERP provodila zaštita Jadranskog mora.

„Čekali smo i razgovarali sa susjedima kako bismo podigli razinu zaštite Jadrana. Italija i Hrvatska uključile su i Sloveniju, iako nismo trebali, kako bismo zajednički unaprijedili upravljačka prava te radili na zaštiti Jadrana i dodatnoj mogućnosti iskorištavanja resursa“, rekao je.

Potvrdio je kako ribari iz trećih zemalja, onih koje nisu članice EU-a, više ne mogu izlovljavati ribu.

Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti