Grlić Radman: Za dobre bilateralne odnose Srbija bi, prije svega, trebala ispuniti međunarodne obveze

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak je kazao da ga je iznenadila izjava srbijanskog predsjednika koji je Hrvatsku i hrvatske medije prozvao da se naslađuju zbog prosvjeda u Beogradu, kazavši da je to "jedna nepotrebna teorija zavjere".

Podsjetio je da je jučer kazao da "podržava mir, red i stabilnost te rezultate demokratskih izbora" te da su "prosvjedi demokratsko pravo  građana, ali da trebaju biti mirni".
 
Također je kazao da je Hrvatska, koja je u postizbornom vremenu, okrenuta svojim pitanjima.
 
"Mi smo u postizbornoj situaciji formiranja vlade i konstituiranja Hrvatskog sabora kako bismo mogli raditi u interesu Hrvatske i hrvatskih građana", kazao je Grlić Radman.
 
Kada su u pitanju odnosi Hrvatske i Srbije, nastavio je, bilo bi dobro imati u vidu činjenicu da bi za dobre bilateralne odnose Srbija trebala prije svega ispuniti međunarodne obveze, poput reciprociteta glede zastupanja hrvatske manjine u svim predstavničkim tijelima te odgovora na 1871 nestalog iz Domovinskog rata.
 
"Srbija je potpisnica međudržavnog sporazuma o reciprocitetu kada su u pitanju srpska manjina u Hrvatskoj i hrvatska manjina u Srbiji", rekao je Grlić Radman i upozorio da ta zemlja ne poštuje sve stavke toga sporazuma.
 
Također, ističe Grlić Radman, Srbija bi trebala dati odgovor na nestale, njih 1871. "Mi moramo brinuti o obiteljima koje traže svoje i očekujemo konkretne rezultate."
 
"To je dobar put za unaprjeđenje bilateralnih odnosa, ali to su na koncu i europske obveze i europski put Srbije", poručio je ministar i dodao da Hrvatska podupire europski put Srbije.
 
Rekao je i da će reakcija Hrvatske na Vučićeve izjave biti adekvatna.
 
Izvor: Vlada / Hina
 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi | Gordan Grlić Radman