Grlić Radman za HRT: Želimo svijetu pokazati da smo zaslužena članica EU

Hrvatska je jedna od prvih zemalja koju je novoizabrana predsjednica Europske komisije, nakon Francuske i Poljske, izabrala za posjet. O tome i o drugim temama govorio je u Dnevniku HRT-a novi ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.
 
- Tri su razloga zašto nova predsjednica Europske komisije dolazi u Hrvatsku. Prvo, zbog toga da bi izrazila zahvalnost hrvatskom premijeru za njegovu konstruktivnu ulogu kada se birao čelnik Europske komisije. Drugi je razlog što je rekao njezin glasnogovornik - da je Hrvatska proeuropska zemljama. Tu je i širenje europske ideje među zemljama članicama. Mi također od siječnja predsjedamo Europskom unijom. Tu je glavna tema europski proračun, ističe ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.
 
Predsjedanje Europskom unijom je "povijesni događaj" ističe ministar.
 
- Mi smo napravili već puno posla, ali mi želimo pokazati svijetu šest godina nakon ulaska u EU i 27 godina od neovisnosti da smo dokazana i zaslužena članica EU. Mi smo prioritete prilagodili ne samo hrvatskim i europskim građanima, dodaje Grlić Radman ističući i pitanje ujednačenog gospodarskog rasta u EU.
 
- To je u interesu Hrvatske.
 
Ministar dodaje da je Hrvatska zapravo most prema svim zemljama koje žele pristupiti Europskoj uniji.
 
- Tu nije samo Zapadni Balkan već tu je i istočno partnerstvo. U nekom ćemo trenutku u Zagrebu imati dva summita, gdje će biti 42 šefa država ili vlada. Zagreb će šest mjeseci biti glavni grad Europske unije.
 
Postavlja se i pitanje kada ćemo znati ime našeg kandidata za pozicije europskih povjerenika. Rok je do kraja kolovoza, točnije do 26. kolovoza.
 
- Premijer o tome vodi računa. Moguće da će se o tome razgovarati i s predsjednicom Komisije u utorak.
 
Što se tiče statusa Hrvata u susjednoj BiH, ministar ističe da se zalažemo za ravnopravnost triju naroda.
 
- Svakako želimo da položaj Hrvata bude sukladan Daytonskom sporazumu. Nije dobro preglasavanje, a Hrvati moraju imati mogućnost birati svoje lidere.
 
Puno je problema u odnosima sa Srbijom i Slovenijom. Puno je otvorenih pitanja.
 
- Ja bih se našalio i rekao da ćemo ih zatvoriti. Mi želimo dijalog. Sa Srbijom smo intenzivirali suradnju, mi želimo znati gdje je još 1800 i nešto nestalih. Imamo i druge radne skupine koje rade. Premijer je najavio da će obići sve zemlje Zapadnog Balkana.
 
Izvor: HRT
 

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman