Grlić Radman za RTL: Interes hrvatske Vlade je da ima profesionalnu službu vanjskih poslova

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman gostovao je večeras u RTL-u Danas.

Ministar je rekao kako nepotrebno traje blokada redovite rotacije i kako njega veleposlanici stalno pitaju o ovom problemu.

''Razgovarao sam s predsjednikom Milanovićem još u New Yorku, a dogovorio sam se i s gospodinom Orsatom Miljenićem da ćemo se čuti, no onda me on nazvao i rekao da suspendira svaki razgovor zbog slučaja Burčul. Pitao sam da se to razdvoji, međutim nije bilo suglasnosti za to'', kazao je.

Tri su ključna mjesta, naglasio je ministar. „Dva su veleposlanika umrla i imamo Vatikan, to su nam prazna mjesta gdje trebamo imati veleposlanike“, dodao je. 

Predsjedniku sam rekao da se ne mogu prihvatiti njegova tri kandidata jer nisu diplomacija

Grlić Radman je kazao da je predsjedniku Milanoviću u New Yorku rekao da se ne mogu prihvatiti njegova tri kandidata jer nisu diplomacija ''niti su Hrvatska''. Dodao je kako je jedan kandidat dok je bio veleposlanik u svojoj sobi držao Titovu sliku ili bistu i pisao protiv prvog hrvatskog predsjednika.

''To je apsurdno. Kako može netko tko je protiv utemeljitelja predstavljati tu državu?'', upitao je ministar.

Rekao je kako se sada dosta mijenjaju percepcije i standardni i podsjetio da dok je Milanović bio premijer za bivšu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović je rekao da može preslagati veleposlanike kakogod, ali da o tome Vlada odlučuje. Polaznicima diplomatske akademije, dodao je, kazao je da ih vidi kao profesionalce i da se politika tu nema što miješati.

''Ono što je interes hrvatske Vlade i ministarstva vanjskih poslova je da ima profesionalnu službu vanjskih poslova, diplomaciju i hrvatske diplomate. Čini mi se da predsjednik Milanović želi zbrinuti bivše partijske drugare koji nisu ni diplomacija niti imaju kvalifikacije te se ne mogu mjeriti s kandidatima koje smo mi predložili, kazao je Grlić Radman, naglasivši da su Davor Ivo Stier i Miro Kovač stasali u ministarstvu vanjskih poslova.

Na novinarski upit kako i oni imaju stranačku iskaznicu, komentirao je kako to ''uopće nije bitno''. Ponovio je da su se Davor Ivo Stier i Miro Kovač dokazali.

„Oni kompenziraju i to stranačko, koje nitko ne propitkuje, i mogu biti kvalitetni hrvatski veleposlanici. Ja kao ministar koji želi vidjeti jednu stasalu hrvatsku diplomaciju sam protiv svakog političkog imenovanja, a ovdje je to. Ne mogu shvatiti da bivši ministar policije koji nije niti ušao u Sabor, ne znam koje on kvalifikacije ima da bude veleposlanik. Bivši član SDP-a. Ili gospodin Zmajlović da bude u Crnoj Gori što nam je ovog trenutka važna destinacija'', rekao je ministar. 

Želimo imati nove ambasadore, rotacija je nužna

Vjeruje kako izbor Milanovićevih kandidata ne bi bio u redu. Naglasio je trud hrvatske diplomacije i Vlade da se situacija odblokira. Naglasio je kako kandidati za veleposlanike imaju svoje obitelji i žele djecu upisati u školu.

''Nama rotacija ulazi u sedmu, osmu godinu. Želimo imati nove ambasadore. Rotacija je nužna'', naglasio je Grlić Radman. 

Izvor: RTL/Vlada 
 
 

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman