Grlić Radman za RTL: Većina država članica EU-a nije glasala za UN-ovu rezoluciju

Slika /Vijesti/2023/Listopad/28 listopada/Ministar Grlić Radman RTL Danas 28.10.jpg

"Hrvatska je zauzela principijelni stav nakon što nije usvojen kanadski amandman koji je trebao osuditi brutalni Hamasov teroristički napad na Izrael i što nije uvrštena rečenica kojom se tražilo bezuvjetno puštanje talaca", odgovorio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, gostujući u RTL-u Danas, upitan zašto Hrvatska nije glasala za UN-ovu rezoluciju kojom se traži primirje u Gazi radi uspostave humanitarnog koridora i dostave pomoći civilima.
 

"Kada je u pitanje agresija i terorizam, onda nema suzdržanih. Europsko je vijeće donijelo zaključke kojima se osuđuje Hamasov teroristički napad, traži se otvaranje humanitarnih koridora i stanki za dopremu humanitarne pomoći civilima Pojasa Gaze za što je glasala i Hrvatska", podsjetio je Grlić Radman, dodavši da većina članica EU nije glasala za rezoluciju UN-a.
 
Nakon niza diplomatskih gafova, Milanović nije kompetentan govoriti o ovim temama
 
Ministar je reagirao na priopćenje Ureda predsjednika Republike, kazavši kako je upitno koliko je predsjednik Milanović kompetentan govoriti o ovim temama s obzirom na to da je nanizao toliko diplomatskih gafova, osramotio Hrvatsku i nanio nam štetu.
 
"Mislim da je ovdje Hrvatska postupila ispravno, odlučno zauzela je stav", kazao je ministar te ponovio da je većina članica EU bila protiv ove rezolucije.
 
Hrvatska Vlada je uputila značajnu financijsku humanitarnu pomoć u Pojas Gaze, dodao je Grlić Radman.
 
Prisjetio se vremena Domovinskog rata i rezolucije UN-a od 4. kolovoza 1995. kada je većina zemalja Vijeća sigurnosti osudila pokretanje vojno redarstvene akcije Oluja. "Da nije bilo SAD-a ta bi rezolucija bila usvojena", podsjetio je ministar.
 
Važno je osuditi Hamasov teroristički napad
 
Grlić Radman je ponovio da je najvažnije osuditi teroristički napad, a u rezoluciji nije napravljena distinkcija između agresora i žrtve, ne govori se o tome tko je koga napao.
 
"Ovdje je Izrael nakon Holokausta i Drugog svjetskog rata prvi put doživio tragediju, u jednom je danu pobijeno 1400 nedužnih ljudi, 224 taoca oteto je i odvedeno", poručio je hrvatski ministar.
 
Naveo je da je tijekom nedavnog posjeta Jeruzalemu razgovarao s članovima obitelji otetih koji su mu ispričali kakva je zvjerstva Hamas počinio.
 
Izvor: Vlada / RTL

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman