Grlić Radman: Želimo pomoći Ukrajini, mislim da će Sabor donijeti pravilnu odluku

„Nakon usvajanja deklaracije o osudi ruske agresije i potpori Ukrajini iz veljače, nakon summita o Krimskoj platformi, nadam se da je ova odluka samo nadogradnja našeg odnosa prema Ukrajini“, rekao je ministar Grlić Radman i dodao kako smatra da će Hrvatski sabor 15. prosinca donijeti pravilnu odluku.

„Svjetsko nogometno prvenstvo je također vanjsko politička tema. Mi smo mala nacija, ali izuzetno vidljiva sportska nacija. Nogomet je velika promocija za Hrvatsku“, kazao je danas ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman gostujući u emisiji A sada Vlada.

Osvrnuo se na Vladin prijedlog pomoći Ukrajini koji je bio na raspravi u Hrvatskom saboru te rekao kako je važno da se vodila rasprava i da su zastupnici upoznati s prijedlogom.

„Nakon usvajanja deklaracije o osudi ruske agresije i potpori Ukrajini iz veljače, nakon summita o Krimskoj platformi, nadam se da je ova odluka samo nadogradnja našeg odnosa prema Ukrajini“, rekao je i dodao kako smatra da će Hrvatski sabor 15. prosinca donijeti pravilnu odluku.

Istaknuo je kako je ova misija i nadogradnja našeg odnosa prema zemljama u neposrednom susjedstvu EU.

Na pitanje može li se Hrvatska „uvući” u rat u Ukrajini time što će ukrajinski vojnici boraviti u Hrvatskoj, Grlić Radman je rekao da ne može.

„Želimo izbjeći bilo kakav povod za rat, ali to ne znači da ne želimo pomoći Ukrajincima u njihovoj pravednoj borbi“, istaknuo je.

Loši odnosi Pantovčaka i Banskih dvora štete Hrvatskoj

O tome kako je predsjednik Zoran Milanović zatražio sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, ministar kaže da predsjednik kasni s tim jer je premijer Andrej Plenković sjednicu zatražio odmah nakon agresije Rusije, no predsjednik se nije na to odazvao.

„Loši odnosi Pantovčaka i Banskih dvora štete Hrvatskoj. Ovdje vidimo da se svi učinci Vlade nastoje minorizirati, predsjednik koristi svaku priliku kako bi poslao negativne poruke. Predsjednikovi nastupi Hrvatskoj donose reputacijsku štetu“, naglasio je ministar.

Smatra kako bi predsjednik države trebao doprinositi reputaciji, dignitetu i dostojanstvu države.

Na pitanje ima li pomaka glede odobrenja predsjednika za izbor veleposlanika, ministar Grlić Radman je rekao kako nema.

„Nedavno su me u Vatikanu pitali kada će Hrvatska postaviti veleposlanika u Vatikan. Rekao sam kako Vlada ima svog kandidata, no predsjednik se ne slaže s time. Isti takav je slučaj i s kandidatom za veleposlanika u Parizu“, istaknuo je.

Što se tiče ulaska Hrvatske u schengenski prostor, ministar Grlić Radman rekao je da će sve proći dobro.

Srbija je osudila Rusiju, no nije spremna uvesti sankcije što se sada izričito traži od nje.

„Osuda nije dovoljna. Ona se mora pokazati na djelu“, istaknuo je ministar.

Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti