GSV: jednoglasna potpora reformi pravosuđa

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/gsv_jednoglasna_potpora_reformi_pravosuda.jpg

ZAGREB, 12. siječnja 2010. (Hina) - Socijalni partneri jednoglasno su na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) poduprli dva zakona i uredbu kojima se nastavlja reforma pravosuđa.

Kako je nakon sjednice novinarima izjavio ministar pravosuđa Ivan Šimonović, Hrvatska je krenula u vrlo dalekosežne pravosudne reforme, za što je potrebna široka društvena koalicija uz sudjelovanje sindikata i poslodavaca.

Novim Zakonom o upravnim sporovima jača se sudska kontrola nad aktima izvršne vlasti, a to je jedan od temelja pravne države, kazao je Šimonović.

Proširit će se nadležnost Upravnih sudova koji će odsad biti dvostupanjski - imat ćemo četiri regionalna Upravna suda u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, te Visoki upravni sud kao drugostupanjski organ.

Na sjednici GSV-a također su podržani prijedlozi kojima se dodatno "brusi" sustav besplatne pravne pomoći - pojednostavit će se obrasci za pružanje besplatne pravne pomoći i podići iznos naknade za pružatelje pomoći, a pritom Ministarstvo pravosuđa ostaje u granicama proračuna, naglasio je Šimonović.

Predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić istaknuo je važnost Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih za uspostavu nacionalne infrastrukture za unapređenje gospodarstva.

Na sjednici GSV-a dogovorena je i tematska sjednica o reformi pravosuđa koja bi se trebala održati "u primjerenom roku".



Pisane vijesti