GSV nije raspravljao o sindikalnom prosvjedu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/gsv_nije_raspravljao_o_sindikalnom_prosvjedu.jpg

Na dnevnom redu sjednice bilo je, među ostalim, izvješće o radu Državnog inspektorata za prošlu godinu, te izvješće o provedbi godišnjeg plana za poticanje zapošljavanja.

ZAGREB, 14. travnja 2008. (Hina) - Socijalni partneri na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) nisu razgovarali o subotnjem velikom sindikalnom prosvjedu, koji je na Trgu bana Jelačića okupio preko 40.000 ljudi, jer to "nije bilo na dnevnom redu".

Potpredsjednica Vlade i dopredsjednica GSV-a Jadranka Kosor rekla je novinarima da je Vlada vidjela i čula poruke koje su poslali prosvjednici nezadovoljni socijalnim stanjem u zemlji, dodavši da je vlast otvorene za dijalog.

Upravo to što na sjednici nismo otvorili pitanje prosvjeda govori o njegovoj snazi, ustvrdio je dopredsjednik GSV-a iz redova sindikata Vilim Ribić.

Na dnevnom redu sjednice bilo je, među ostalim, izvješće o radu Državnog inspektorata za prošlu godinu, te izvješće o provedbi godišnjeg plana za poticanje zapošljavanja.

U Državnom je inspektoratu lani radilo 215 inspektora, a novim će se propisima ove godine zaposliti još 53 nova inspektora, najavila je Kosor dodajući kako će Vlada inzistirati na jačanju kapaciteta Državnog inspektorata.

Napomenula je kako će daljim izmjenama Zakona o radu biti pooštrene kazne za one koji se ne pridržavaju propisa na tom području.

Lani je otkriven i procesuiran 16.481 prekršaj, a podneseno je 57 kaznenih prijava protiv poslodavaca. Tijekom godine otkriveno je 2.856 ilegalno zaposlenih.

Državni inspektorat je dobro radio, a Vlada ni za koga nije intervenirala kako bi ga se zaštitilo ili mu se pogodovalo, ustvrdila je Kosor.

Govoreći o godišnjem planu zapošljavanja, rekla je kako je za njegovu provedbu lani utrošeno više od 468 milijuna kuna.

Anketna stopa nezaposlenosti je na kraju prošle godine pala ispod deset posto, ustvrdila je Kosor podsjećajući kako je cilj Vlade manje od sedam posto nezaposlenih.

Ribić je upozorio na potrebu reguliranja sustava plaća za inspektore s obzirom da je u praksi prisutan velik odljev inspektora u bolje plaćena zanimanja.

Plaće inspektora puno su niže od plaća sudaca na prekršajnim sudovima, pa inspektori odlaze na sudove ili druga slična mjesta, rekao je Ribić.

Upozorio je da sindikati još nisu dobili odgovor na pitanje kako funkcionira unutarnja kontrola u sustavu Državnog inspektorata.



Pisane vijesti