GSV o zapošljavanju i Pravilniku o ambalaži

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca na današnjoj su sjednici Gospodarsko- socijalnog vijeća (GSV) raspravljali o planu za poticanje zapošljavanja za ovu godinu, Pravilniku o ambalaži i zbrinjavanju otpada.

ZAGREB, 3. veljače 2006. (Hina) - Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca na današnjoj su sjednici Gospodarsko - socijalnog vijeća (GSV) raspravljali o planu za poticanje zapošljavanja za ovu godinu, Pravilniku o ambalaži i zbrinjavanju otpada.

Ističući da je GSV podržao Vladin plan zapošljavanja za 2006. godinu, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je kako je za Hrvatski zavod za zapošljavanje u ovoj proračunskoj godini izdvojeno 150 milijuna kuna.

Kroz šest mjera u kratkom je vremenu zaposleno više od 3.500 hrvatskih branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih branitelja, rekla je Kosor dodajući kako je za tu svrhu u proračunu izdvojeno 35 milijuna kuna.

Kao posebna skupina u programu zapošljavanja izdvojene su osobe s invaliditetom, dodala je Kosor.

Ističući poticanje zapošljavanja kao državni prioritet, predsjednik GSV-a i predstavnik poslodavaca Ivica Mudrinić ocijenio je da je plan poticanja zapošljavanja važan na strateškoj razini, posebno u segmentu malog i srednjeg poduzetništva. Hrvatska udruga poslodavaca predložila je da nove tvrtke, koje tek počinju s poslovanjem, budu oslobođene nekih obveza.

Na sjednici GSV-a zaključeno je da se nastavlja dijalog s poslodavcima oko Pravilnika o ambalaži, a izmjene su moguće nakon što se budu vidjeli njegovi prvi učinci. Bit će osnovano i povjerenstvo za praćenje provedbe pravilnika, najavila je Kosor.

U vezi zbrinjavanja otpada Kosor je rekla kako je Vlada za petogodišnje razdoblje predvidjela 1,5 milijardu kuna, kako bi se saniralo 160 odlagališta otpada u cijeloj Hrvatskoj.

Predstavnik sindikata Vilim Ribić nije htio ništa izjaviti rekavši da sindikalci neće davati izjave "zbog nekorektnih medijskih interpretacija nakon posljednjih sastanaka s premijerom Ivom Sanaderom". Dodao je kako je većina novinara ipak korektno prenosila ono što se događalo.

Sa sjednice GSV-a upućen je poziv sindikatu Coca-Cole, koji je u četvrtak započeo štrajk, za nastavak dijaloga s Upravom, kako bi se našla najproduktivnija riješenja sukladna zakonu i mogućnostima tvrtke.



Pisane vijesti