GSV: odgođena rasprava o prijedlogu Zakona o sigurnosti na cestama

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/gsv_odgodena_rasprava_o_prijedlogu_zakona_o_sigurnosti_na_cestama.jpg

ZAGREB, 13. ožujka 2008. (Hina) - Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca su na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) trebali raspraviti prijedlog Zakona o sigurnosti na cestama, no rasprava je odgođena kako bi se socijalnim partnerima u idućih desetak dana omogućilo da iznesu svoje primjedbe predstavnicima MUP-a.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja trenutno predsjedava GSV-om, rekla je novinarima nakon sastanka da zakon stoga neće biti na dnevnom redu Vlade idućeg tjedna, već iza Uskrsa.

Vlada, poslodavci i sindikati složili su se da treba omogućiti svim zainteresiranim stranama da sudjeluju u radu radne skupine i sukreiraju zakon.

Zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Bernard Jakelić rekao je da predstavnici HUP-a, a prije svega autoškola kojih se taj zakon neposredno tiče, nisu bili uključeni u radnu skupinu za izradu zakona, iako su to željeli.

Jakelić je naglasio kako postoji set pitanja koja se tiču njihovih članova, iako nema velikih razmimoilaženja u rješenjima, no u HUP-u drže da treba saslušati ljude koji su svakodnevno u tom poslu, a imaju svoje prijedloge.

Jedno od pitanja koje treba precizno definirati je status mladog vozača. Po prijedlogu zakona, taj status imaju osobe između 16 i 24 godina, no zakon ne daje odgovor na pitanje što je s onima koji vozački ispit polože tek s pedeset godina starosti.

Predstavnik sindikata Ozren Matijašević izrazio je zadovoljstvo zbog današnje odluke, no podsjetio je kako je izgubljena godina i pol tijekom koje su poslodavci i sindikati upozoravali da rad na zakonu odudara od pravila socijalnog partnerstva.

Pritom je bio potreban i prosvjed vozača autoškola da se čuje i njihova riječ prilikom izrade tog zakona, kazao je Matijašević.



Pisane vijesti