GSV podržao Prijedlog Zakona o osobnom identifikacijskom broju

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/gsv_podrzao_prijedlog_zakona_o_osobnom_identifikacijskom_broju.jpg

ZAGREB, 21. travnja 2008. (Hina) - Zakon o osobnom identifikacijskom broju trebao bi biti usvojen u Hrvatskom saboru do kraja lipnja kako bi njegova primjena mogla početi 1. siječnja 2009. godine, izjavio je ministar financija Ivan Šuker nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na kojoj su uvođenje osobnog broja podržali predstavnici poslodavaca i sindikata.

Osobni identifikacijski broj, kolokvijalno nazvan poreznim brojem, dobit će svaki građanin. On će imati 11 znamenki i ispred njih oznaku HR, znamenke će biti određene slučajnim odabirom, a dodijelit će ga Porezna uprava po službenoj dužnosti.

Šuker je rekao da je za uvođenje osobnog broja predviđeno 110 milijuna kuna, od toga 97 milijuna za kupnju informatičke opreme nužne za povezivanje državnih institucija.

To je sustavna antikorupcijska mjera jer prati kretanje imovine i tijekove novca svakog građanina, ocijenio je Šuker.

Osobni broj omogućit će praćenje promjena imovnog stanja, usporedbu tih promjena s prijavljenim prihodima i plaćenim porezom, kao i dobivanje podataka o nekretninama koje kupuju stranci.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je kako je uvođenje osobnog broja snažan instrument u borbi protiv korupcije, ali bi također trebalo omogućiti bolji i pravedniji sustav socijalnih davanja.

Građani će ubuduće morati kucati na daleko manje vrata kako bi ostvarili svoja socijalna prava, naglasila je Kosor.

Članovi GSV-a raspravljali su danas i o razvoju maloga i srednjeg poduzetništva te su jednoglasno podržali povećanje sredstava za poticaje u ovoj godini za 30 posto i svake iduće godine za dodatnih 50 posto.

Predstavnik poslodavaca Đuro Popijač izrazio je nadu u bolju i efikasniju raspodjelu sredstava i kvalitetnije usmjeravanje tog novca prema najuspješnijim poduzetnicima.



Pisane vijesti