GSV podržao rebalans državnog proračuna

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/gsv_podrzao_rebalans_drzavnog_proracuna.jpg

ZAGREB, 30. lipnja 2008. (Hina) - Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) podržalo je danas prijedlog rebalansa državnog proračuna za 2008. godinu, a nije podržalo Zakon o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, rekao je nakon sjednice predstavnik sindikata u GSV-a Vilim Ribić.

Ribić je kazao da GSV nije podržao Zakon o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, jer su sindikati i poslodavci bili protiv rješenja koja su tamo ponuđena. Istaknuo je da su sindikati i poslodavci protiv prodaje državnog zemljišta. "Nema razloga da se državno zemljište prodaje ako je cilj zakona okrupnjavanje poljoprivrednih posjeda", rekao je Ribić.

"Državna se zemlja može dati u koncesiju ili zakup", kazao je. Predstavnici poslodavaca nisu zadovoljni što je raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u nadležnosti lokalne samouprave i smatraju da bi bilo bolje da temeljnu ulogu ima nova agencija za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, koja se predviđa zakonom.

GVS je podržao Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Ribić je kazao kako je GSV prihvatio zaključak da se plaće lokalnih službenika moraju regulirati kao što je to u inozemstvu. Napomenuo je da su nakon prošle sjednice GSV-a dobili komparativnu studiju za četiri europske zemlje (Austriju, Madžarsku, Finsku i Sloveniju) te da u svakoj zemlji, unatoč visokom stupnju decentralizacije, postoji adekvatna regulacija plaća.

Istaknuo je da nigdje ne postoje tako velike razlike između plaća u lokalnoj i državnoj upravi kao u Hrvatskoj, a na štetu državne uprave. Međutim, kazao je, time se nikome neće smanjiti plaća.

Govoreći o nacrtu prijedloga Zakona o kaznenom postupku, koji je dio prilagodbe europskom zakonodavstvu, Ribić smatra da su promjene u tom zakonu važne i neizbježne. Dodao je da po novom prijedlogu zakona progon počinitelja kaznenog djela sada pripada državnom odvjetništvu te da se po prvi put uvodi mogućnost nagodbe.

Ističući da je GSV jednoglasno podupro novi nacrt prijedloga zakona o ravnopravnosti spolova, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je da zakon, uz ostalo, uvodi poboljšanja u područje zapošljavanja i rada, gdje se uvodi zabrana diskriminacije prema spolu. Zakonom se, kazala je, uvodi definicija osjetne neuravnoteženosti jednog spola, tj. radi se o slučajevima kada je zastupljenost jednog spola u tijelima javnog i političkog života ispod 40 posto.

Osjetna neuravnoteženost mora se savladati u iduća tri izborna ciklusa, a što će izravno utjecati na političke stranke, tj. njihovu obavezu isticanja na listama podzastupljenog spola, rekla je Kosor.



Pisane vijesti