GSV podupire reformu pravosuđa i izmjene Stečajnog zakona

Predstavnici socijalnih partnera izrazili su danas zadovoljstvo provedbom reforme pravosuđa te predloženim izmjenama Stečajnog zakona, izvijestio je novinare nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović.

ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Predstavnici socijalnih partnera izrazili su danas zadovoljstvo provedbom reforme pravosuđa te predloženim izmjenama Stečajnog zakona, izvijestio je novinare nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović.

Izrazivši zadovoljstvo učinjenim i najavljenim mjerama u reformi pravosuđa, koje je na sjednici podastrla ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, poslodavci su istaknuli da treba poboljšati položaj sudaca, povisiti im plaće, ali i odgovornost.

Sindikalci pak kažu da je važno brže rješavati radne parnice, pri čemu je ministrica najavila osnivanje specijaliziranih sudskih vijeća za takve parnice te dopunsku izobrazbu sudaca za njihovo vođenje.

Predložene izmjene Stečajnog zakona socijalni su partneri također pozitivno ocijenili, posebice što su radničke tražbine ponovno uvrštene u prvi isplatni red, a stečajni je postupak vremenski ograničen. "Tako pojedinci, bilo upravitelji ili vjerovnici, ne će moći manipulirati stečajnim postupkom, a tvrtka može ponovno, ako ispuni uvjete, pod novim vlasnikom nastaviti poslovanje", kazao je Begović.

Predloženo je i da se registar stečajnih upravitelja vodi u Ministarstvu pravosuđa umjesto kao do sada u trgovačkim sudovima, a stečajni će upravitelji morati ispunjavati i određene uvjete, kao što su visoka stručna sprema i položen stručni ispit za vođenje stečajnog postupka. Bilo je i prijedloga da se zakonom ograniči broj stečajnih postupaka koji može voditi pojedini upravitelj, no to je ostavljeno za raspravu do drugoga saborskog čitanja, kad konačni prijedlog izmjena trebaju zajednički utvrditi ocijalni partneri i mjerodavna ministarstva.

GSV je na današnjoj sjednici utvrdio uvjete koje udruge poslodavaca trebaju ispuniti za sudjelovanje u radu GSV-a i drugih trojnih tijela. Udruge trebaju u roku od 30 dana dostaviti podatke GSV-u koji će odlučiti o pravu sudjelovanja. GSV nije prihvatio zahtjev HUP-a da svaka udruga dostavi i godišnje financijsko izvješće o poslovanju, ocijenivši da je to zadiranje u autonomiju udruga i da je suprotno međunarodnim standardima.



Pisane vijesti