Helikopterom Black Hawk prvi put prevezen transplantacijski organ

Četveročlani transplantacijski tim i srce za transplantaciju prvi su put u četvrtak hitno prevezeni vojnim višenamjenskim helikopterom Black Hawk na relaciji iz Splita u Zagreb, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Na poziv transplantacijskog koordinatora, tročlana posada helikoptera Black Hawk prevezla je u jutarnjim satima transplantacijski tim s kirurškom opremom iz velikogoričke vojarne „Pukovnik Marko Živković“ do helidroma KBC-a Split.

Nakon eksplantacije organa, medicinski je tim zajedno sa srcem poletio sa splitskog helidroma i uspješno sletio u Veliku Goricu, odakle je vozilom organ prevezen u KBC Zagreb.

Prijevoz je obavljen helikopterom UH-60M Black Hawk 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera  91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Plemenita zadaća

Ministar obrane Mario Banožić kazao je kako je prijevoz organa za transplantaciju iznimno važan oblik pomoći Hrvatske vojske civilnom stanovništvu te potpora zdravstvenom sustavu.

"Iznimno mi je drago što se helikopterima Black Hawk, koji predstavljaju značajan iskorak u modernizaciji Hrvatske vojske, izvršila ovakva plemenita i velika zadaća. Zahvaljujem pilotima i tehničarima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, zaslužnima za uspješan prijevoz organa iz Splita u Zagreb“, rekao je ministar Banožić.

Na kraju je poručio kako je ovo još jedna potvrda sjajne suradnje medicinskih timova i Hrvatske vojske.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti