HHO: Hrvatska sve zrelija liberalna demokracija

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/hho_hrvatska_sve_zrelija_liberalna_demokracija.jpg
ZAGREB, 8. prosinca 2007. (Hina) - Godišnji pregled stanja ljudskih prava u Hrvatskoj - koji je predstavljen na akademiji Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) u povodu Međunarodnoga dana ljudskih prava - pokazuje kako je Hrvatska sve zrelija liberalna demokracija s nizom iskustava u jačanju demokratskih ustanova.

HHO procjenjuje da će do kraja godine obraditi oko 1200 slučajeva povreda ljudskih prava, što je približno stanju iz 2006., rekao je predsjednik HHO-a Ivo Banac na svečanosti u HNK-u, na kojoj je nazočan bio i hrvatski premijer dr. Ivo Sanader.

Ove godine manje je pritužbi zbog mirovina jer je to pitanje dobrim djelom rješeno vladinim mjerama, no ima još znatan broj slučajeva raznih incidenata s povratnicima i stanarskim pravima, kazao je Banac.

Ove je godine zabilježen značajan pad imovinsko-pravnih problema sa 22,19 posto na 13,70 posto, što se može tumačiti time što su prošli rokovi za žalbe na rješenja o povratu i obnovi imovine.

U području netrpeljivosti diskriminacije i uznemiravanja HHO je zabilježio porast pritužbi sa 5,51 (u 2006.) na 7,71 posto.

Iako problematika izbjeglica, prognanika i povratnika nije doživjela bitne promjene (porast s 2,47 na 2,57 posto) njezino ustrajno prisustvo među pritužbama pokazuje dugoročno neriješene probleme, ocijenio je Banac.

"Neovisno o tome što je sam povratak formalno pred završetkom još je oko 80.000 ljudi u svojevrsnom limbu jer se nisu vratili, a u Srbiji i manjim djelom BiH nisu našli trajno rješenje", kazao je. Njih 124.000 koji su se formalno vratili u Hrvatsku ni u 50 posto slučajeva nisu stvarni povratnici jer nisu ostali živjeti u Hrvatskoj, dodao je Banac.

U području socijalnih problema zabilježen je pad pritužbi s 4,27 na 2,40 posto, dok je je u području sudova i sudskih sporova zabilježen porast s 13,39 na 19,52 posto te u zatvorskim i odgojnim ustanovama s 1,23 na 2,74 posto.

HHO je ove godine zabilježio neznatan broj slučajeva ekoloških problema.

Iako još uvijek ima vrlo mnogo prostora za rad na ljudskim pravima, naši građani se privikavaju na činjenicu da se društvo stalno mora unaprijeđivati, ali da nikad neće biti savršeno, rekao je predsjednik HHO-a Banac.

HHO je u povodu Međunarodnoga dana ljudskih prava tradicionalno dodijelio godišnje nagrade za zaštitu i promicanje ljudskih prava.

Nagrada "Miko Tripalo" ove je godine pripala zamjeniku voditelja Misije OESS-a u Hrvatskoj Robertu Beckeru.

Iako je HHO djelom odstupio od svoje tradicije jer je nagradu dodijelio dužnosniku strane države iako se ona dodjeljuje hrvatskim dužnosnicima državne ili lokalne uprave, u obrazloženju stoji da HHO nije odustao od svojih načela.

Nagrada "Joško Kulušić" za doprinos u poštivanju ljudskih prava u medijima dodijeljena je emisiji HTV-a "Prizma", koja se bavi pitanjima manjina, dok je nagrada HHO-a za religijsku toleranciju pripala protestantskom teologu Petru Kuzmiču.



Pisane vijesti