Horvat: Broj radnih nedjelja bit će između 8 i 12, po izboru poslodavaca

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat govorio je u Temi dana o radu nedjeljom, ali i poprilično kritičnoj ocjeni Europske komisije vezano uz provođenje, odnosno neprovođenje reformi u Hrvatskoj.
 

"Vezano za rad nedjeljom posljednjih 6 mjeseci radili smo pomnu analizu, kontaktirali smo sve zemlje EU-a i došli do interesantne brojke - da su prihodi poslodavcima nedjeljom daleko manji od onoga što hrvatska javnost zna. Činjenica je da se radi o tzv. austrijskom modelu - zemlje koja je vrlo slična Hrvatskoj i ima svoju turističku sezonu. Njihovi su poslodavci vrlo aktivan socijalni partner vladi," potvrdio je Horvat. Najavio je da će se brzo krenuti u javnu raspravu, a potom i s prijedlogom pred Vladu. Dodao je kako će se broj radnih nedjelja dodatno 'ispeglati' s poslodavcima, a radi se o njih 8 do 12, po izboru poslodavaca.
 
Naglasio je da će svi radnici koji će imati potrebu raditi nedjeljom - biti nagrađeni. I u ovom se trenutku rad izvan radnog vremena, subotom i nedjeljom, noću i blagdanima plaća po povećanim naknadama, a svrha Državnog inspektorata je da se nadzor za tako nešto poboljša. Upozorio je kako je Zakonom o radu definiran obavezan barem jedan 24-satni odmor u tjednu.
 
"Činjenica je da je ovo i svjetonazorsko pitanje i smatram da bi nedjelja trebala biti slobodna," dodao je. Njegov zadatak, kao ministra gospodarstva je da Hrvatsku učini manje ovisnom o trgovini i turizmu.
 
Hrvatska u veljači izišla iz monitoringa prekomjernih ekonomskih neravnoteža
 
Komentirajući upozorenje EK da Hrvatska nije iskorijenila korupciju, pogotovo na lokalnoj razini i u javnim poduzećima, te da treba reformirati sustav plaća u javnom sektoru, poticati dulji radni vijek i urediti zdravstvo Horvat je kazao kako "ne zna zašto je izvješće EK izazvalo toliko polemike". Napomenuo je da je Hrvatska u veljači izašla iz monitoringa prekomjernih ekonomskih neravnoteža, ali da se taj monitoring nastavlja. "Kvalificirani smo kao zemlja koja nedovoljno brzo radi reforme, ali se nalazimo u skupini sa Španjolskom, Italijom, Francuskom i Njemačkom. Imamo ista pravila za sve. Ovakve kvalifikacije imaju i visoko razvijene zapadne zemlje", kazao je ministar Darko Horvat.
 
Izvor: HTV / Vlada
 

Pisane vijesti | Ekonomija | Darko Horvat