Horvat: Izdat će se državna jamstva za gradnju novih brodova u 3. maju

Gostujući u Novom danu televizije N1 ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat osvrnuo se na gospodarsku situaciju u državi, a otkrio je da je država pristala dati nova jamstva 3. maju za gradnju brodova. Pojasnio je i zašto je uvjeren da će jamstva biti vraćena državi po završetku izgradnje broda.
 
Na pitanje je li zadovoljan stopom rasta gospodarstva od 2,5 posto kaže da ga to ne može zadovoljiti jer mu je cilj rast od oko 4 posto i kada se to ostvari bit će zadovoljan.
 
Akcijski planovi Ministarstvo gospodarstva  
 
Najavio je Akcijski plan ukidanja dijela neporeznih davanja, nastavio da iz njegovog ministarstva idu s četvrtim Akcijskim planom rušenja administrativnih barijera i drugim
 
Akcijskim planom za liberalizaciju usluga na tržištu Hrvatske i efikasnu prekograničnu trgovinu, mijenjanju Zakon o poticanju ulaganja kako bi stimulirali uvođenje nove tehnologije zbog digitalne transformacije.
 
"Bude li potrebe zakonodavni okvir će dati priliku da poduzetnici, ne samo zbog koronavirusa već i zbog turbulentnih kretanja na europskom i svjetskim tržištima, uzmu grace period do tri godine u kojima neće morati vraćati eventualna dobivena poticajna sredstva do trenutka dok se tržišta ne oporave", najavio je.
 
Kada je riječ o brodogradilištima 3. maj i Uljanik kaže da se za Uljanik nije uspjelo naći adekvatnog strateškog partnera, ali misli da to ne mora biti kraj brodogradnje u Puli.
 
Strogi model kontrole trošenja državnog novca
 
Dodaje da možemo zaboraviti da to bude na način i u opsegu kako je to bilo prije. Tu posebno naglašava stvaranje učinkovitog mehanizma kontrole trošenja sredstava.
 
"Svi koji traže pomoć države morat će prije nego dobiju kreditni aranžman za stvaranje likvidnosti proći strogi model kontrole kako se troši novac", rekao je.
 
"Australska korporacija koja želi graditi šest novih luksuznih jahti u 3. maju kreditne aranžmane neće tražiti u Hrvatskoj, a mi ćemo pristati izdati državna jamstva u iznosu do 48 posto iznosa vrijednosti gradnje i naručitelj je pristao na to.
 
Mislim da će naručitelj idući tjedan biti spreman za prvu investiciju i to u brodogradilište od 10 milijuna eura za početak pa sve do 50 milijuna eura. To daje dojam sigurnosti da će takva investicija uroditi plodom.
 
Prvi brod je dogovoren bez državnog jamstva, ali ćemo ga popratiti s državnim jamstvom do 48 posto", rekao je i dodao da je to nova perspektiva za 3. maj
 
Pojasnio je da će izdavati jedno po jedno jamstvo. "Kada brod bude u završnoj fazi izrade polaže se kobilica za novu gradnju i tako možemo biti sigurni da će se brodovi izgraditi, a jamstva biti vraćena", rekao je ministar. 
 
EK odvojila 300 milijuna eura za ublažavanje šteta zbog koronavirusa
 
"Rezultati utjecaja koronavirusa već se vide i siguran sam da će hrvatsko gospodarstvo imati određenih utjecaja, a razmjere je teško konkretno predvidjeti u ovom trenutku", rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.
 
"U prva dva mjeseca na EU razini bilježimo 2 milijuna manje dolazaka kineskih turista", odgovorio je ministar na pitanje utjecaja koronavirusa na turizam i dodao da će i hrvatski turizam trpjeti, ali da je teško predvidjeti u ovom trenutku koliko.
 
Dodaje da je u veljači vrijednost izvezene robe iz Hrvatske u Kinu pala s 141 milijun dolara na 50 milijuna dolara.
 
"Efekti u ovom trenutku dolaze na stol, ali najbitnije je reći da si ne smijemo dozvoliti da nam panika uđe u svakodnevicu ili remeti mirnoću kojom smo protekle tri godine doprinosili gospodarskom rastu."
 
Kaže da uobličavaju metodologije kako ublažiti posljedice. Podsjetio je da je već 100 milijuna kuna stavljeno na raspolaganje za gospodarstvo, a spremne su i robne rezerve.
 
Horvat kaže i da je Europska komisija već odvojila 300 milijuna eura za ublažavanje šteta zbog koronavirusa i za otkrivanje lijeka.
 
Govoreći o posljedicama i borbi u suzbijanju koronavirusa Horvat je istaknuo da je Njemačka otkazala velike sajmove, nema Ženevskog sajma, a Mađarska je zabranila svojim dužnosnicima putovanja izvan zemlje.
 
Unatoč svemu, ministar Horvat smatra da hrvatsko gospodarstvo ima određenu žilavost i da može rasti na zdravim temeljima.
 
Izvor: Vlada / N1
 

Vijesti iz medija | Ekonomija | Darko Horvat