Horvat: U sustav istraživanja, razvoja i inovacija do kraja sljedeće godine bit će uloženo 5 mlrd kuna

Inovacije nemaju alternativu u strukturi daljeg rasta gospodarstva, poručio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u četvrtak na otvorenju 17. međunarodne izložbe inovacija ARCA 2019.

"Moramo biti svjesni da u svakom segmentu gospodarskih kretanja bez inovativnosti, bez novih tehnoloških rješenje, bez novih i proizvoda visoke dodane vrijednosti nema niti gospodarskog rasta", rekao je.  
Ministar je podsjetio na niz natječaja koji su aktivni ili će biti uskoro otvoreni a usmjereni su ulaganjima u istraživanje i razvoj.

Ukupna brojka uloženih sredstava putem natječaja bit će oko dvije do 2,2 milijarde kuna, rekao je Horvat, izdvajajući natječaj IRI 2, koji bi trebao biti otvoren za desetak dana i iznosit će 770 milijuna kuna.

Ideje pretvoriti u proizvode i usluge koje će pridonijeti rastu investicija

"Ako se to sve spoji s investicijama realnog sektora, mi razgovaramo o pet milijardi kuna koje moramo investirati u sustav istraživanja, razvoja i inovacija do kraja sljedeće godine", rekao je Horvat.

Istaknuo je kako bi time stopa izdvajanja za istraživanje i razvoj od 2,5 posto BDP-a mogla biti dosegnuta već 2023. godine, a ne 2030. "To samo znači da strateški razvoj Hrvatske do 2030. morao biti osmišljen puno, puno hrabrije i s malo konkretnijim brojkama", poručio je. 

Ministar je istaknuo i kako budućnost Hrvatske leži u njenom inovacijskom potencijalu. "Izvrsne ideje, kojih ne nedostaje, trebamo pretvoriti u proizvode i usluge koji će u konačnici pridonijeti rastu investicija, izvoza i ukupnoga gospodarstva, a time stvoriti kvalitetna i održiva radna mjesta", rekao je Horvat.

Značajno mjesto mladim autorima – učenicima i studentima

Međunarodnu izložba inovacija ARCA 2019. organizira Udruga inovatora Hrvatske, a održava se od 17. do 19. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Na izložbi sudjeluje više 90 domaćih i više od 50 izlagača-inovatora iz 15 zemalja Europe i svijeta, a značajno mjesto i ove godine zauzimaju inovacije mladih autora, učenika srednjih tehničkih škola i studenata hrvatskih sveučilišta.
 
Izvor Hina / Vlada

Pisane vijesti