Horvat: Uklanjanje teško oštećenih građevina trenutno jedan od prioriteta

Uklanjanje teško oštećenih građevina na potresom pogođenom području trenutno je jedan od glavnih prioriteta, istaknuo je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat koji se u Petrinji sastao s predstavnicima četiri tvrtke koje imaju okvirni ugovor za uklanjanje oštećenih objekta. 

Ministar se tako sastao s predstavnicima tvrtki Euroco, TGT-Adriatik, Graditelj svratišta i Joning, kao ugovornim izvođačima, a kako bi se utvrdila točna procedura oko uklanjanja teško oštećenih građevina na potresom pogođenom području, izvijestili su iz Ministarstva.

Kako se navodi, uklanjanje takvih građevina, za koje će građevinski inženjeri izrađivati elaborate na temelju kojih će zatim Stožer civilne zaštite donositi odluke o rušenju, trenutno je jedan od glavnih prioriteta.

Iz Ministarstva prenose i kako su predstavnici četiri tvrtke tijekom sastanka izrazili spremnost na promptnu reakciju i mogućnost pristupanja uklanjanju onih objekata koji u ovom trenutku na bilo koji način ugrožavaju zdravlje i živote ljudi na ovom području.

Istovremeno s brzim uvođenjem građevinske operative na teren, iz Ministarstva najavljuju kako će se pokrenuti i novi natječaj za sanacijske radove, u skladu sa zakonskim odredbama, a kako bi se osigurao kontinuitet djelovanja te otklanjanja potresom uništenih zgrada.

Dislocirani ured Ministarstva u Petrinji; za brzo uklanjanje treba suglasnost vlasnika

Horvat je najavio i ustrojavanje dislociranog ureda Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Petrinji, koji će djelovati zajedno s predstavnicima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te predstavnicima Državnog inspektorata, odnosno građevinske inspekcije.

"Na ovom prostoru koncentrirat ćemo sve one koji imaju bilo kakvu nadležnost u postupku uklanjanja, odnosno obnove ili gradnje novih objekata na potresom pogođenom području. Kako bismo pristupili brzom uklanjanju uništenih objekata potrebne su nam suglasnosti vlasnika, te će biti potrebno izraditi elaborat od strane građevinskih inženjera, na temelju kojeg Stožer donosi odluku o rušenju. Tamo gdje se suglasnosti neće moći osigurati, rješenja o uklanjanju takvih objekata morat će donositi građevinska inspekcija", izjavio je ministar Horvat.

Ističe i kako će obnovu svega što ima povijesnu ili kulturnu vrijednost u cijelosti projektirati Ministarstvo kulture i medija.

U samom centru Grada Petrinje nalaze se zgrade kulturne baštine kod kojih nije moguće izravno pristupiti postupku cjelovitog uklanjanja, stoga će se Ministarstvo kulture, nakon obavljenih pregleda, očitovati o stanju spomenika kulture i ostale kulturne baštine u staroj gradskoj jezgri te dati svoje preporuke u pristupanju obnovi tog područja s ciljem da gradovi zadrže svoj urbani identitet, objašnjavaju iz Ministarstva.

Najavljuju i kako će uskoro biti predstavljena tipska rješenja za izgradnju novih kuća na potresom pogođenom području.

Ministar Horvat je, naime, za utorak najavio sastanak s predstavnicima fakulteta i komora građevinske struke na kojem će biti predstavljena potencijalna rješenja po pitanju načina i pristupa obnovi na Banovini. "Svo znanje koje danas hrvatska akademska zajednica ima moramo staviti na isti stol i temeljem tih inputa početi donositi odluke", zaključio je ministar. 

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti