Horvat za HTV: Obnova kreće unutar 45 dana

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat bio je gost središnjeg Dnevnika HRT-a, a osvrnuo se, među ostalim, i na početak obnove područja pogođenih potresom te APN-ove subevnicijeza stambene kredite.

- Oni koji budno prate što radimo svjesni su činjenice da smo već započeli s obnovom. Ne s organiziranim dijelom obnove, za nju moramo stvoriti pravni okvir i nismo daleko od toga te u idućih 30-40 dana mislim da ćemo upotpuniti sav zakonodavni prostor kojim ćemo jasno definirati prvi početni i prvi sljedeći korak koji je nužno potrebit da bismo započeli s projektiranjem, rekao je u Dnevniku HRT-a ministar graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine Darko Horvat.
 
Također će se osigurati kvalitetna revizija projektne dokumentacije, na javnom natječaju odabrati institucije koje će raditi tehničko-financijsku kontrolu i nakon toga će se iskristalizirati troškovnici temeljem kojih će se ugovarati.

- Reći ću danas po prvi puta u javnosti, unutar 45 dana svi ti koraci će biti u punoj funkcionalnosti, rekao je Horvat.

Dodao je kako se nada da će ugovor kojim će definirati u potpunosti u utorak, već u srijedu poslati prema Gradu Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj županiji i Zagrebačkoj županiji.

- Ti ugovori moraju biti verificirani na predstavničkim tijelima, dakle skupštinama. Siguran sam da će to biti zadnji korak u stvaranju svih pretpostavki početka organizirane obnove. Prema mojim informacijama zadnja skupština Grada Zagreba bit će 27. listopada i nakon toga na prvoj sjednici Vlade osnovat ćemo fond i on će moći startati sa svojim konkretnim poslovima, rekao je Horvat.

Na pitanje čije će se zgrade prve obnavljati - arhitekti traže da se prvo počnu obnavljati obiteljske kuće jer bez ljudi, u središtu grada nema ni života - ministar je rekao da imaju dva smjera kojim će se krenuti u organiziranu obnovu.

- Jedan je konstrukcijska obnova, a drugi cjelovita obnova. U fazu projektiranja, u cjelovitu obnovu, institucije, odnosno javni servisi koji su osnivači, grad, županije ili država, su već krenuli, a u prvom članku prijelaznih i završnih odredbi jasno stoji da će glavni projekt, koji je u ovom trenutku već u fazi izrade, biti verificiran kao punopravni dokument temeljem kojeg će se moći raditi tehničko-financijsku kontrolu i nakon toga ugovarati poslove. Još jednom pozivam javnost kojoj su oštećene zgrade, bez obzira je li na njima zelena, žuta ili crvena markica, da pokrenu postupak točne i jasne definicije trenutno zatečenog stanja. Nakon toga dat ćemo povjerenje ovlaštenim projektantima da nam u predefiniranoj formi točno kažu na koji način moramo koju zgradu obnoviti, rekao je Horvat.

Na pitanje je li novac osiguran ministar je rekao kako jednim dijelom jeste.

- Mi smo iz fonda solidarnosti osigurali gotovo 500 milijuna eura. Cijenimo da će taj novac biti kvalitetno utrošen za izradu projektne dokumentacije. Za prvi sljedeći korak očekujemo izvor financiranja i kroz višegodišnji financijski okvir i kroz program oporavka, a na raspolaganju su nam zajmovi Svjetske banke i drugih financijskih institucija, rekao je Horvat.

Koliko je afera Janaf dodatno poljuljala povjerenje u sustav javnih nabava, kroz koji godišnje prođe oko 55 milijardi kuna? Hoćete li se tu nešto mijenjati?

- Vjerujem da su ovo izolirani slučajevi koji su negativni ili imaju negativne posljedice. Uz ova tri stupnja kontrole koju ćemo napraviti i verificirati prije početka javne nabave, ali samo za one koji su proračunski korisnici i koji su obveznici postupaka javne nabave, jedan veliki dio privatnih vlasnika temeljem napravljeno tehničko-financijske kontrole, projektne dokumentacije i verificiranog troškovnika i bez postupaka javne nabave moći će ugovarati i naručivati radove, odgovorio je ministar Horvat.

Na kraju, ministar je rekao kakav je interes za subvencionirane kredite za mlade, za koje je počelo zaprimanje zahtjeva.

- S današnjim danom zaprimljeno je 1109 prijava. Mi smo osigurali u jednoj simulaciji sredstva za otprilike 3500 ugovora. Hoće li sva sredstva biti potrebita i utrošena to ćemo vidjeti. Tijekom idućeg mjeseca prijave ćemo kompletirati, a veliki dio njih obraditi do kraja godine. Već ove godine ćemo početi sklapati određene konkretne ugovore i siguran sam da ova dobra mjera ima svoju  perspektivu  i kontinuitet i u 2021. godini, rekao je Horvat.
 
Izvor: HRT / Vlada
 

 

Pisane vijesti