Horvat za RTL: Prvi smo u EU izišli smo sa setom mjera za pomoć gospodarstvu

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat govorio je večeras u središnjoj informativnoj emisiji televizije RTL o mjerama kojima će Vlada pomoći gospodarstvu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je rekao da će kriza biti gora od one 2008. godine. Radi li država dovoljno na tome da to ipak ne bude tako?

"Teško je predvidjeti. Pripremamo se. Napominjemo da smo s prvim setom mjera izašli u regiji i EU prvi", kazao je Horvat. 

Ministar je potom odgovorio na kritike iz HUP-a iz kojeg, o minimalnoj plaći koje država daje, kažu da se radi o malom iznosu.

"Za puno radnika 3250 kuna nije mali novac", odgovara im Horvat.

Na ostale kritike HUP-a, ističe:

"Da si budemo jasni, svakom poduzetniku danas eliminirati plaćanja bilo čega je velika pomoć. Osiguravamo veliki novac u državnom proračunu. Projekcije su napravljene, mi u prvom koraku govorimo o 30-ak milijardi kuna. Bude li više, morat ćemo se snalaziti na međunarodnom tržištu", rekao je.

Očekujemo konstruktivne prijedloge

Na pitanje hoće li im se otpisati dio potraživanja, ističe:

"U ovom trenutku je to nemoguće najaviti."

Realni sektor je taj koji vuče... Poslodavci imaju niz kritika, mnogi za Vladine mjere kažu da su kozmetičke: 


"Ako poslodavci misle da su mjere kozmetičke, ja mislim drugačije. Očekujem kritike, ali i konstruktivne prijedloge", jasno će Horvat. 
Na pitanje hoće li se i kome rezati plaće, odgovara:

"Kome bi ste vi danas rezali? Vojsci, policiji, civilnoj zaštiti? I svim drugim vrijednim djelatnicima. Sve je na stolu, pratimo, iz dana u dan pratimo. Javni sektor neće imati potrebe za nekim stvarima, u tom dijelu o javnom sektoru se može razgovarati. Analiza kad se napravi onda će se izaći s tim podacima", kazao je Darko Horvat gostujući u RTL-u Danas.

Izvor: Vlada / RTL
 

Pisane vijesti | Ekonomija | Darko Horvat