Hrvatska do sada uputila vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti 181 milijun eura

Slika /Vijesti/2024/Siječanj/31 siječanj/Anušić_3101.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je danas u Bruxellesu na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije, na kojem se razgovaralo o obrambenoj spremnosti EU, potpori Ukrajini, te sigurnosnim izazovima današnjice.

“Hrvatska je do sada uputila vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti 181 milijun eura i nastavljamo dalje slati pomoć koliko je to u našim mogućnostima”, poručio je ministar Anušić.
 
Istaknuo je kako Hrvatska ispunjava ono što je obećala i najavila da će poslati u Ukrajinu, te je izrazio nadu da će sve zemlje članice Europske unije ispuniti ono što je dogovoreno kada je riječ o pomoći Ukrajini.
 
Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, koji je predsjedao sastankom, izjavio je kako će Europska unija do ožujka isporučiti oko polovice obećanih topničkih granata Ukrajini.
 
Naime, države članice su u ožujku prošle godine obećale da će u sljedećih godinu dana Ukrajini isporučiti milijun komada topničkog streljiva, a do sada je isporučeno samo 330 tisuća. Predviđeno je da bi do kraja ožujka moglo biti dodatno isporučeno njih 200 tisuća.
 
Borrell je izvijestio i kako je Europska unija u proteklom razdoblju obučila 40 tisuća ukrajinskih vojnika, a do kraja ove godine namjerava obučiti još 20 tisuća.
 
Povećanje vojne proizvodnje
 
EU traži načine kako povećati proizvodnju oružja i streljiva, s obzirom na nove sigurnosne izazove.
 
“Vojna industrija u cjelini mora početi funkcionirati sukladno izazovima koji su pred nama. Zemlje Europske unije, među njima i Hrvatska, moraju razvijati svoje proizvodne potencijale”, rekao je Anušić.
 
Istaknuo je kako Hrvatska mora početi proizvoditi streljivo i oružje, ne samo za svoje potrebe, nego i za izvoz, te da će se hrvatske tvrtke povezati s tvrtkama diljem Europe.
 
Ukida se zabrana tetoviranja
 
Anušić je najavio i povećanje plaće hrvatskim vojnicima.
 
“Prvog dana kada sam preuzeo dužnost rekao sam da moramo jačati naše oružane snage, što i radimo kroz nabavu oružja, borbenih zrakoplova itd., ali sve oružane snage počivaju na čovjeku, vojniku, koji mora biti zadovoljan i dobro plaćen za svoj posao”, rekao je.
 
Osim povećanja plaća, koje neće biti samo simbolično, poboljšat će se i neka pravila koja trebaju olakšati vojnički život.
 
Između ostaloga, vojnici će biti razmješteni bliže svojim kućama, rekao je Anušić, te neće morati spavati u vojarni ako im je kuća u blizini, a razmatra se i uvođenje beskamatnih stambenih kredita, olakšice kroz PDV i slično.
 
Potvrdio je, također, da će se ukinuti zabrana tetoviranja vojnika.
 
Ministar smatra da je to nelogičnost koja je izbacila iz užeg izbora veći broj ljudi koji su imali tetovažu, i koji zbog toga nisu mogli pristupiti u vojsku, a danas se moramo prilagoditi modernim trendovima.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti