Hrvatska dobila Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija

Hrvatska je dobila Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Hrvatski sabor popodne je, naime, izglasovao izmjene u Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave slijedom kojih su spojena ministarstava vanjskih poslova i europskih integracija.

ZAGREB,16. veljače(Hina) - Hrvatska je dobila Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Hrvatski sabor popodne je, naime, izglasovao izmjene u Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave slijedom kojih su spojena ministarstava vanjskih poslova i europskih integracija.

Hrvatska sada ima 13 ministarstava, bitno manje nego u mandatu prošle Vlade kad ih je bilo 19 i 22 ministra.

Spajanje ministarstava podržao je 81 zastupnik, 23 su bila protiv (oporba, izuzev HSP-a), a dva su se suzdržala od glasovanja.

Na čelu novoga ministarstva bit će dosadašnja ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, a Sabor bi to trebao potvrditi sutra, kada i nove članove Vlade - ministra zdravstva i socijalne skrbi Nevena Ljubičića i potpredsjednika Vlade za gospodarstvo Damira Polančeca.

Premijer Ivo Sanader ustrajao je da je glavni razlog spajanju želja da se izbjegne preklapanje poslova dvaju ministarstava.

Odbacio je oporbene tvrdnje po kojima je spajanje uvjetovano nedostatkom dobrih kadrova.

Smiješni su prigovori da nismo mogli naći kadrove, za svako smo mjesto imali po više kandidata i u HDZ-u i izvan stranke, uzvratio je premijer.

Sve je stranke pozvao da održe konsenzus postignut oko približavanja Hrvatske EU, te najavio da će Vlada učiniti sve da pregovori s Unijom počnu 17. ožujka.



Pisane vijesti