Hrvatska i Češka žele trajnu stabilizaciju jugoistoka Europe

Hrvatska želi trajnu stabilizaciju prilika na jugoistoku Europe i pozdravlja najavljenu pojačanu diplomatsku aktivnost Češke na tome području, u čemu joj je spremna kao partner pomoći, izjavio je u utorak u Pragu premijer Ivo Sanader. "Hrvatska pozdravlja angažman Češke i češkog premijera (Jirija Paroubeka) u jugoistočnoj Europi... Hrvatska je već sada partner Češke u takvoj diplomatskoj inicijativi", rekao je hrvatski premijer, dodajući kako je u razgovorima s češkim kolegom u ponedjeljak bilo riječi o razvoju događaja u BiH, SCG, Makedoniji i Albaniji.

PRAG, 11. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska želi trajnu stabilizaciju prilika na jugoistoku Europe i pozdravlja najavljenu pojačanu diplomatsku aktivnost Češke na tome području, u čemu joj je spremna kao partner pomoći, izjavio je u utorak u Pragu premijer Ivo Sanader. "Hrvatska pozdravlja angažman Češke i češkog premijera (Jirija Paroubeka) u jugoistočnoj Europi... Hrvatska je već sada partner Češke u takvoj diplomatskoj inicijativi", rekao je hrvatski premijer, dodajući kako je u razgovorima s češkim kolegom u ponedjeljak bilo riječi o razvoju događaja u BiH, SCG, Makedoniji i Albaniji.

"Hrvatskoj, koja zbog zajedničke povijesti, poznavanja jezika, mentaliteta i prilika može dati vrijedne procjene, u interesu je da dođe do trajne političke stabilizacije tih zemalja", rekao je Sanader, dodajući da je dobro da se sve više zemalja srednje i zapadne Europe uključi u tu problematiku jer je riječ o europskim pitanjima.

Drugog dana svog boravka u Pragu premijer Sanader susreo se s čelnikom najjače oporbene Građanske demokratske stranke (ODS) Mirekom Topolanekom. Čelnik češke oporbe ocijenio je, u izjavi hrvatskim novinarima, kako je "početak hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om važan ne samo za Hrvatsku, već i za cijeli balkanski prostor kao i za Europu".

Topolanek smatra da se cijela situacija na Balkanu može srediti budu li Slovenija i Hrvatska uređene europske zemlje, ocijenivši, jednako kao i češki premijer dan ranije, kako Hrvatska može biti lider u tom području i partner u aktivnostima na stabiliziranju prilika u regiji.

Sanader je u utorak održao i predavanje pred istaknutim češkim političarima te predstavnicima javnog i kulturnog života Praga o hrvatskom putu u EU, u organizaciji Zaklade Konrad Adenauer. On je ocijenio kako je Hrvatska u potpunosti pripravna za proces pregovora koji će biti zaključeni njenim ulaskom u članstvo EU-a.

Hrvatskog premijera poslijepodne će ga primiti i češki predsjednik Vaclav Klaus, koji je u rujnu boravio u Hrvatskoj, a očekuje ga se ovoga tjedna na summitu zemalja Srednjoeuropske inicijative u Zagrebu.

Predsjednik Klaus podupro je u rujnu otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom, navodeći kako se ono ne može blokirati postavljanjem uvjeta koji se ne mogu ispuniti. Nekadašnjeg češkog premijera i jednog od najpopularnijih političara u zemlji, smatraju euroskeptikom zbog oštrog protivljenja europskom Ustavu iako on za sebe kaže da je zapravo "eurooptimist" te da "ima vjeru u EU, ali ne i u svaki oblik institucionalnog uređenja".

Članovi hrvatskog izaslanstva, potpredsjednik Vlade Damir Polančec i čelnik Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić sastali su se u Pragu s predstavnicima najvećih čeških turoperatera i predstavili aktualne hrvatske gospodarske prilike. Hrvatsku svake godine posjeti 500-800 tisuća čeških turista, a obostrani je interes da se taj broj dalje poveća. U razgovorima je posebice bilo riječi o mogućnosti investiranja čeških poduzetnika u turističke objekte u Hrvatskoj.

Ministar kulture Božo Biškupić razgovarao je s češkim kolegom Vitezslavom Jandakom o unapređivanju kulturne suradnje dviju država, te dogovorio nekoliko zajedničkih projekata, među kojima je predstavljanje sedmerojezičnog rječnika češkog benediktinca Petera Lodeckera u studenome, kao i postavljanje izložbe Secesija u Hrvatskoj u proljeće iduće godine.

Hrvatski premijer sastat će se tijekom poslijepodneva i s čelnicima Zastupničkog doma i Senata češkog parlamenta, Lubomirom Zaoralekom i Premyslom Sobotkom, čime završava svoj posjet Pragu.



Pisane vijesti