Potpredsjednica Vlade s predstavnicima Hrvatskog saveza slijepih

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas, uoči Međunarodnog dana bijelog štapa - 15. listopada, s predstavnicima Hrvatskog saveza slijepih.

ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas, uoči Međunarodnog dana bijelog štapa - 15. listopada, s predstavnicima Hrvatskog saveza slijepih.

Predstavnici slijepih iznijeli su zahtjev za izradom zakonskog okvira za reguliranje doplatka za tešku invalidnost.

Kosor je poručila da će u tom smislu predložiti Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi uključivanje u razgovore sa Savezom slijepih, a od Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija zatražit će usporedni prikaz zakonodavstva o toj problematici.

Također se očekuje konačna izrada potencijalnog broja korisnika obuhvaćenih mogućim zakonskim rješenjem.

Na sastanku se razgovaralo o dovršenju izgradnje Edukacijsko-rehabilitacijskog centra za slijepe osobe u Premanturi te je dogovoreno održavanje zajedničkog sastanka s predstavnicima Hrvatskog fonda za privatizaciju, Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i Ministarstva pravosuđa.

Također se razgovaralo o mogućnosti da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ponovno uvrsti u nabavu staklene proteze za osobe s oštećenjima vida.

Predstavnici slijepih upoznali su potpredsjednicu Vlade s rezultatima provedbe programa financiranja udžbenika za slijepu i slabovidnu djecu u 2004.

Pritom su istaknuli kako je s dodijeljenim sredstvima financirano tiskanje osam naslova na Brailleovu pismu, između ostaloga prvi svezak Hrvatske gramatike i Hrvatski pravopis, a otkupljeno je još 37 naslova koji će biti dani na korištenje slijepoj djeci.

U suradnji s Ministarstvom pedesetero slijepe i slabovidne djece uključeno je u program izvođenja svakodnevnih vještina, uspješno je izveden projekt za učenike od I. do IV. razreda osnovne škole Centra za slijepe i slabovidne osobe "Vinko Bek" - kamp "Do samostalnosti", a
najavljen je i telefonski projekt "Novine za slijepe".




Pisane vijesti