Otvorena retrospektivna izložba Munira Vejzovića

Na retrospektivnoj izložbi Munira Vejzovića, otvorenoj večeras u Klovićevim dvorima, predstavljeno je 360 radova - grafika, crteža, pastela, ulja na platnu i skulptura.

ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Na retrospektivnoj izložbi Munira Vejzovića, otvorenoj večeras u Klovićevim dvorima, predstavljeno je 360 radova - grafika, crteža, pastela, ulja na platnu i skulptura.

Izložbu je u nazočnosti predsjednika Vlade Ive Sanadera i mnogobrojnih uzvanika otvorio ministar kulture Božo Biškupić.

Autorica izložbe Biserka Rauter Plančić istaknula je da su djela nastala od godine 1963. do 2005., a predstavljaju zaokruženu cjelinu umjetnikova stvaralaštva koje obilježava kreativni zanos nadahnut slikarstvom, poezijom i glazbom, sklonost prema raskošnoj slikovitosti mitova i prirode i postojano pristajanje uz radosnu obalu života.

Vejzovićevo je djelo ovjerovljena zaljubljenost u tijelo žene, kojemu se ustrajno vraća kistom, perom, olovom, glinom i svim alatima dubokog tiska.

Nazivom izložbe "Ars amandi" likovnu javnost htjelo se upozoriti na emocionalne niti od kojih je satkano njegovo djelo, na majstorstvo njegova slikarskog opusa i na ikoničko značenje u njegovu djelu koje privlači rafiniranom senzualnošću, lirskom prirodom stvaratelja.

Naglasak je na ljubavi jer su njezinim znamenjem označena djela ulančana u cikluse posvećene erotici, tijelu žene i bakanalijama, a tu su i mnoga djela signirana prema remek-djelima iz klasične i moderne slikarske baštine u kojima je Munir Vejzović našao slavne uzore, rečeno je na otvaranju.

Otvarajući izložbu, ministar kulture Božo Biškupić je istaknuo da Vejzovićeva retrospektiva svjedoči vrijedni trag stvaralačke energije koji je nakon mnogih samostalnih i skupnih izložaba ujedinjen i ubilježen na retrospektivi. Podsjetio je da je Vejzović na zagrebačkoj Likovnoj akademiji upio neizbježna znanja i vještine, osjetivši dah i duh ozbiljne škole koju uz veliko majstorstvo prati i duga tradicija na ovim prostorima.

Po riječima ministra Biškupića, Vejzović je jedan od umjetnika koji nije slijedio trendovsku znatiželju po kojoj bi mijenjao svijet pomoću nove umjetnosti. Retrospektivna izložba na neki način svjedoči o umjetnikovu životu i djelu, a kad je riječ o tako raskošnom opusu kao što je Vejzovićev, može se ustvrditi da raskoš oplođuje i stvara nova bogatstva duha koja su prezentna i na toj iznimnoj izložbi.

Premijer Sanader čestitao je slikaru na retrospektivi i Klovićevim dvorima na organizaciji izložbe. "Munira Vejzovića i njegovo djelo pratim jako dugo i slažem se s ocjenom ministra kulture kako je riječ o jednoj od središnjih pojava suvremene hrvatske umjetnosti. Večerašnja izložba pokazuje da je ta ocjena točna", rekao je Hini premijer Sanader.

Retrospektivna izložba Munira Vejzovića bit će otvorena do 13. studenoga.



Pisane vijesti