Hrvatska i Irska žele produbiti suradnju na svim područjima

Hrvatska i Irska dvije su prijateljske zemlje koje nemaju otvorenih političkih pitanja i žele produbiti suradnju na svim područjima, ocijenili su u utorak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik irske Vlade Bertie Ahern na zajedničkoj konferenciji za novinare.

ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska i Irska dvije su prijateljske zemlje koje nemaju otvorenih političkih pitanja i žele produbiti suradnju na svim područjima, ocijenili su u utorak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik irske Vlade Bertie Ahern na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Mi obojica vjerujemo da postoji mnogo mogućnosti za dobar daljnji razvoj odnosa (između dviju zemalja)", rekao je Ahern koji boravi u utorak u službenom posjetu Hrvatskoj. "Imamo vrlo srdačne i prijateljske odnose s Hrvatskom, za koje se nadam da ih možemo još više ojačati i produbiti u godinama koje dolaze".

Sanader je dodao da postoji dobar temelj za gospodarsku i svaku drugu suradnju i da "želimo surađivati na svim područjima od područja kulture, znanosti, do suradnje na putu prema EU".

On je podsjetio da Irska od početka podupire Hrvatsku na njezinom putu prema EU i rekao je da je zahvalio premijeru Ahernu na činjenici da je za vrijeme irskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici 2004. Hrvatska dobila pozitivan avis i u lipnju status kandidata, kao i na njegovu osobnom zauzimanju s tim u svezi.

"Mislim da je otvaranje ovih pregovora o članstvu s Hrvatskom vrlo pozitivan razvoj događaja i za druge zemlje u regiji i njihove aspiracije za članstvom", rekao je Ahern.

Irska se tijekom posljednjih godina, nastavio je irski premijer, trudila najbolje što može da pruži tehničku pomoć Hrvatskoj i da joj pomogne savjetima i iskustvom.

"Tu smo da vam pomognemo našim iskustvom što se tiče strukturnih fondova, kohezivnih fondova, kao i kod privlačenja izravnih stranih ulaganja."

Sanader je kazao da je izvijestio Aherna o tijeku pregovora između RH i EU. Naglasio je da Hrvatska ne želi stavljati datum u prvi plan, nego učinkovite i kvalitetne pregovore, te da je cilj da hrvatski građani sudjeluju u lipnju 2009. na izborima za Europski parlament.

Također je rekao da Hrvatska proučava takozvano irsko čudo i da ima puno toga za naučiti od te zemlje.

Sanader je podsjetio da je Hrvatska preuzela iskustva Irske u olakšavanju postupka za osnivanje trgovačkih društava i otvaranje obrta. Tako hrvatska vlada ima servis HITRO.HR koji služi za ubrzanu komunikaciju građana i poslovnih subjekata s državnom upravom. Kako je rekao Sanader, Ahern je ponudio nastavak suradnje u tom smislu.

Hrvatski premijer najavio je da će nekoliko dužnosnika RH biti poslano u Irsku kako bi vidjeli na koji način ta zemlja potiče strana izravna ulaganja.

Također je najavio da će Irska narodna banka u suradnji s HNB u travnju iduće godine izdati kovanicu od 10 eura na kojoj će biti Meštrovićeva harfa u povodu 80. obljetnice izlaska Irske iz Velike Britanije i uvođenja vlastite valute. Ivan Meštrović se 1926. javio na natječaj za izgled irske valute i njegov je prijedlog bio sa zadovoljstvo prihvaćen.



Pisane vijesti