Hrvatska i Kosovo bliski prijatelji, gospodarski odnosi rastu

Trgovinska razmjena Hrvatske i Kosova porasla je prošle godine za 23 posto i velik je potencijal za dodatni razvoj gospodarskih odnosa dviju zemalja, čiji su i politički odnosi iznimni, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Ministar je novinarima kazao i da nema novih informacija u slučaju osmero Hrvata optuženih u Zambiji za pokušaj trgovine djecom.

Grlić Radman sastao se s kosovskom kolegicom Donikom Gërvallom-Schwarz i poslije kazao kako su Hrvatska i Kosovo „prijateljske i partnerske zemlje“, što se očituje i u „intenzivnoj razmjeni bilateralnih posjeta“.

Podsjetio je kako Hrvatska „snažno podržava“ pristupanje Kosova svim međunarodnim organizacijama, uključujući Vijeće Europe i Europsku uniju.

Jednako se zalaže i za „što skoriju“ viznu liberalizaciju Europske unije za građane Kosova, kazao je Grlić Radman. 

Hrvatska spremna pomoći Kosovu na europskom putu

Dodao je kako je Hrvatska spremna pomoći Kosovu na europskom putu „svojim znanjem i iskustvom u potrebnim reformskim procesima“.

„Kosovo se proeuropskim stavovima u vanjskoj politici pokazuje kao pouzdan partner“, zaključio je.

Što se tiče gospodarskih odnosa između Kosova i Hrvatske, Grlić Radman je istaknuo kako postoji „veliki potencijal“ za njihov razvoj te da je ukupna razmjena u prvih 11 mjeseci 2022. veća za preko 23 posto u odnosu na prethodno razdoblje.

Ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova istaknula je kako Hrvatska „nije samo strateški prijatelj, nego i vrlo blizak“.

Hrvatska i Kosovo dijele „zajedničku dugačku povijest“ koja uključuje i borbu za neovisnost od Jugoslavije, „komunističke diktature u kojoj je ekonomsku i političku dominaciju“ imala Srbija, kazala je Gërvalla-Schwarz.

„Mi smo se suočili s istim agresorom“, dodala je.

Istaknula je i da Hrvatska pomoć euroatlantskom putu Kosova „nikada nije izostala“.

Nema novih informacija u slučaju Zambija

Ministar Grlić Radman novinarima je kazao da nema novih informacija u slučaju osmero Hrvata optuženih u Zambiji za pokušaj trgovine djecom.

„Nemamo ništa novoga. Naše veleposlanstvo je u stalnom kontaktu i stalno prati. Čekamo novo ročište“, rekao je. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman