Hrvatska i Slovenija potpisale izjavu o izbjegavanju incidenata

Hrvatska i Slovenija potpisale su u petak na Brijunima, na susretu dviju vlada, Zajedničku izjavu o izbjegavanju incidenata kojom dvije vlade žele stvoriti politički okvir za prevenciju incidenata uz granicu, a premijeri dvije zemlje izrazili su vjeru da će redoviti zajednički susreti dviju vlada stvoriti pozitivno ozračje za buduće odnose i rješenje otvorenih pitanja.

BRIJUNI, 10. lipnja(Hina) - Hrvatska i Slovenija potpisale su u petak na Brijunima, na susretu dviju vlada, Zajedničku izjavu o izbjegavanju incidenata kojom dvije vlade žele stvoriti politički okvir za prevenciju incidenata uz granicu, a premijeri dvije zemlje izrazili su vjeru da će redoviti zajednički susreti dviju vlada stvoriti pozitivno ozračje za buduće odnose i rješenje otvorenih pitanja.

Izjavom o izbjegavanju incidenata dogovareno je da će se do postizanja konačnog graničnog rješenja između država poštivati stanje na dan 25. lipnja 1991., kao i da će dvije strane, u traženju rješenja za otvorena pitanja vezana uz granicu, izbjegavati incidentne postupke koji bi mogli prejudicirati njihovo rješavanje odnosno otežati daljnji razvoj dobrosusjedskih odnosa.

U izjavi se utvrđuje da će se u poduzimanju mjera za sprečavanje i rješavanje incidenata dvije strane konzultirati te uzimati u obzir životne, radne i druge potrebe stanovnika.

U izjavi se kaže da "ništa iz izjave neće prejudicirati konačno rješenje granice između dviju država".

Na prvom zajedničkom radnom sastanku dvije vlade nakon 14 godina Hrvatska i Slovenija najavile su i poslijepodnevni početak rada zajedničke slovensko-hrvatske povijene komisije, a članovi vlada potpisali su i nekoliko drugih bilateralnih ugovora i akata uključivši i ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima, sporazum o predaji i prihvatu osoba kojih je ulazak ili boravak suprotan nacionalnom zakonodavstvu dvije zemlje te sporazume o trgovinsko-gospodarskim odnosima kao i suradnji ministarstava kulture, znanosti i obrazovanja dvije zemlje.

Otvarajući zajednički susret dviju vlada domaćin skupa premijer Ivo Sanader kazao je kako je taj susret znak obostrane spremnosti dvije zemlje da podignu odnose "na novu, višu razinu" te će "širiti pozitivnu poruku institucijama i građanima dvije zemlje", a premijer Janez Janša istaknuo je da je susret pokazao da su se dvije strane "odlučile napraviti korake koji su mogući" stavarajući time "pozitivnu atmosferu za rješavanje svih drugih pitanja za koje će trebati neko vrijeme".

Potrebno je napraviti ponekad i nekoliko koraka unatrag i potražiti novi put nakon što se stare formule nisu pokazale najuspješnijima, poručio je Janša.

Oba su premijera istaknula da dva naroda dijele povijest neopterećenu ratovima ili trajnijim napetostima i da su rijetki susjedni narodi koji se mogu pohvaliti takvom poviješću.

Govoreći o krizi u koju je upala Europska unija nakon što su Francuska i Nizozemska referendumima odbacile Ustav EU Janša je kazao kako je iz svojih susreta s europskim dužnosnicima proteklih tjedana stekao dojam da prevladava mišljenje da se treba ustrajati i nastaviti s procesom
proširenja te da ti referendumi neće ugroziti opstanak EU. On je ponovno izrazio slovensku potporu ulasku Hrvatske u EU i NATO.


Govoreći o Izjavi o izbjegavanju incidenata Sanader je kazao kako je ona dokaz zajedničke odgovornosti, a Janša ju je ocijenio dokazom europske zrelosti obiju vlada.

Potpisnici zajedničke izjave o izbjegavanju incidenata ministri vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović i Dimitrij Rupel podržali su da se, u sklopu provođenja te izjave, održe što skoriji sastanci na razini od ministara unutarnjih poslova do predstavnika lokalnih vlasti i ribara.

Najavljujući poslijepodnevno konstituiranje slovensko-hrvatske povijesne komisije dvoje ministara vanjskih poslova najavilo je kako njezini zaključci "neće služiti kao podloga za političko odlučivanje ili arbitriranje".

Rupel je kazao kako bi se komisija u dvogodišnjem mandatu trebala baviti poviješću do prve slovensko-hrvatske sjednice vlade održane u lipnju 1991. na Brijunima te da bi trebala rasvijetliti neke manje poznate povijesne događaje.

Potpisanim sporazumom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja dogovoreno je da odredba o mirovinama stupa na snagu sljedećeg mjeseca, a ostale odredbe 1. siječnja sljedeće godine.

Janša je sljedeću sjednicu najavio za konac godine u Sloveniji.



Pisane vijesti