Predsjednici Vlada Hrvatske i Slovenije zadovoljni današnjim sastankom na Brijunima

Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader ocijenio je iznimno značajnim radni sastanak hrvatske i slovenske vlade koji je danas održan na Brijunima i to kako je rekao "ne samo za obje države već i za cijelu Europu jer predstavlja kamenčić u mozaiku stvaranja bolje europske budućnosti".

BRIJUNI,10. lipnja 2005.(Hina) - Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader ocijenio je iznimno značajnim radni sastanak hrvatske i slovenske vlade koji je danas održan na Brijunima i to kako je rekao "ne samo za obje države već i za cijelu Europu jer predstavlja kamenčić u mozaiku stvaranja bolje europske budućnosti".

Po njegovim riječima Hrvatska ne ignorira činjenicu da su se na dva referenduma, u Francuskoj i Nizozemskoj, birači negativno izrazili prema europskom ustavu, ali drži kako to ne može biti razlogom da Europska unija ne pokaže dovoljnu političku volju i kapacitet da pregovara s Hrvatskom i istodobno rješava razloge ove krize.

"Svi su uvjeti ispunjeni prema političkom zelenom svjetlu za početak pregovora. Pregovarački okvir je usvojen, s hrvatske strane postoji spremnost te stoga ubrzo očekujemo početak pregovora, a sve pod pretpostavkom i kriterija pune suradnje s Haagom", istaknuo je premijer Ivo Sanader.

Govoreći o hrvatsko-slovenskim odnosima Sanader je naglasio kako partnerstvo i prijateljstvo ovih država daleko nadilazi neka otvorena pitanja koja obje Vlade ne niječu ali ih žele rješavati u europskom duhu i ozračju.

"Slovenija kao članica EU-a i NATO-a koja je već ratificirala europski ustav ima iznimno važnu ulogu u rješavanju krize. Za nas je Slovenija poticajan uzor i cijenjeni partner u našim naporima da uskoro ostvarimo isti cilj", kazao je premijer Sanader dodajući kako Europa zaslužuje bolju budućnost nego što je imala prošlost. Sanader vjeruje kako ovaj sastanak predstavlja novi početak u odnosima dviju država a sve u duhu unapređivanja europskih vrijednosti suradnje i jačanja dijaloga.

Komentirajući zajedničku izjavu o izbjegavanju incidenata koja je danas potpisana na Brijunima predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader kazao je kako je zapravo riječ o političkoj volji da se pokušaju izbjeći incidenti.

"To je volja državnih vodstava ali zasigurno i samih građana. Međutim to nije jamstvo da do novih incidenata neće doći iako smatram da je politička volja obiju strana došla u pravom trenutku", zaključio je Sanader.

Predsjednik slovenske vlade Janez Janša istaknuo je kako je ovaj radni sastanak potvrdio dobre odnose dviju država u svjetlu zajedničke europske budućnosti. Po njegovim riječima Slovenija smatra da se Europska unija treba širiti te i dalje ustrajati na, kako je rekao, "politici otvorenih vrata".

On je izrazio zadovoljstvo što je hrvatski premijer prihvatio poziv da se do konca ove godine održi jedan sličan sastanak u Sloveniji.



Pisane vijesti