Održana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća

Vlada će skinuti oznaku hitnosti s prijedloga izmjena Zakona o javnom okupljanju i uputiti ga u redovnu saborsku proceduru, izvijestio je danas predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Ivica Mudrinić tijekom stanke za vrijeme sjednice GSV-a.

ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Vlada će skinuti oznaku hitnosti s prijedloga izmjena Zakona o javnom okupljanju i uputiti ga u redovnu saborsku proceduru, izvijestio je danas predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Ivica Mudrinić tijekom stanke za vrijeme sjednice GSV-a.

Mudrinić je na konferenciji za novinare rekao da je to najavio premijer Ivo Sanader te da će prijedlog zakona biti upućen na doradu i da će ga moći na GSV-u raspraviti svi socijalni partneri.

"Vlada ne želi napraviti nešto 'preko koljena' ili nešto što bi naišlo na veliki otpor", kazao je Mudrinić. Na upit novinara znači li to da Vlada odustaje od prijedloga odgovorio je kako to znači da je Vlada spremna na raspravu o tom prijedlogu na GSV-u.

Dopredsjednik GSV-a Vilim Ribić izrazio je zadovoljstvo što je premijer prihvatio sindikalne zamjerke koje su bile proceduralne i sadržajne prirode, tako da će ostati dovoljno vremena da se na GSV-u iznesu svi sindikalni argumenti i iskaže protivljenje bilo kakvoj zabrani prosvjeda na Markovu trgu.

"Mi zagovaramo regulaciju odnosno bolja zakonska rješenja koja će povećati stupanj sigurnosti u vrijeme prosvjeda", naglasio je Ribić i dodao da su za Markov trg od prosvjednika "puno opasnija" vozila, turističke skupine itd.

Ribić je naveo da su sindikati otvoreni za razgovor o načinu kontrole prosvjednika i ograničenje njihova broja na Markovu trgu, ali da se apsolutno protiv zabrane prosvjeda i izražavanja nezadovoljstva na mjestu gdje su Vlada i Sabor.

Potpredsjednica Vlade i GSV-a Jadranka Kosor napomenula je kako su se svi složili da je pravo na prosvjed neupitno, ali i da treba voditi brigu o sigurnosti države. Stoga će na slijedeću sjednicu GSV-a pozvati stručnjake za sigurnosti kako bi i oni mogli reći svoje stajalište budući da se na Trgu Sv. Marka, na relativno malom prostoru, nalaze važne institucije.

U nastavku sjednice GSV-a danas će još biti riječi o položaju žena na tržištu rada.



Pisane vijesti