Počeo radni sastanak hrvatske i slovenske Vlade

Radni sastanak hrvatske i slovenske vlade, posvećen odnosima i suradnji dvije zemlje započeo je u petak prije podne pod predsjedanjem premijera Hrvatske i Slovenije u brijunskom hotelu Neptun.

BRIJUNI, 10.lipnja (Hina) - Radni sastanak hrvatske i slovenske vlade, posvećen odnosima i suradnji dvije zemlje započeo je u petak prije podne pod predsjedanjem premijera Hrvatske i Slovenije u brijunskom hotelu Neptun.

Premijer Ivo Sanader dočekao je ujutro u Fažani slovenskog kolegu Janeza Janšu koji je doputovao na čelu svoje vlade, te su se zajedno brodom uputili prema Brijunima.

Prema najavi hrvatske vlade program zajedničke sjednice obuhvatit će pitanja suradnje dvije države "u svjetlu zajedničke europske budućnosti", podnošenje informacije o početku rada zajedničke hrvatsko-slovenske povijesne komisije, kao i informacije o zajedničkoj izjavi vlada o izbjegavanju incidenata.

Predviđeno je potpisivanje više bilateralnih ugovora i akata uključivši ugovor vlada o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, ugovor o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima, sporazum o predaji i prihvatu osoba kojih je ulazak ili boravak suprotan nacionalnom zakonodavstvu dvije zemlje te sporazume o trgovinsko-gospodarskim odnosima kao i suradnji ministarstava kutlure, znanosti i obrazovanja dvije zemlje.

Pripreme za sjednicu trajale su više mjeseci.

Najave potpisivanja Zajedničke izjave o izbjegavanju incidenata u Sloveniji su izazvale otpore dijela političke javnosti jer bi izjava, kako je formulirao jedan od vođa desnog krila političke scene Marjan Podobnik, "legalizirala dosadašnja postupna prisvajanja slovenskog teritorija".

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u četvrtak je kazao kako izjava proizlazi iz principijelnog stajališta da obje strane "poštuju stanje na dan 25. lipnja 1991.", reagirajuci tako na strahovanja u Sloveniji da bi izjava mogla prejudicirati rješenje pitanja granice. Premijer Janša pak objasnio je slovenskoj javnosti kako će takva izjava onemogućiti incidente odnosno znatno olakšati njihovo rješavanje.

Posljednja dva incidenta izbila su u svibnju nakon što je zbog tehničke neispravnosti isključena iz prometa slovenska skela koja je preko Mure povezivala Sv. Martin i Hotizu, te postavljanje dodatnih plutača za uzgoj školjaka u Savoudrijskoj vali zadruge "Sargus".

Prvi je spor riješen tako da je neispravna skela vraćena slovenskom vlasniku i postignut dogovor na razini premijera o pokretanju dogovora za utvrđivanje lokacije mosta preko Mure, a za drugi je slovenski ministar vanjskih poslova izrazio nadu da će dodatne plutače biti uklonjene.

U Puli će se poslijepodne održati prva sjednica Zajedničke hrvatsko-slovenske povijesne komisije. Njezina bi uloga trebala biti rasvjetljavanje odnosa dvaju naroda i država u 20. stoljeću, a mandat bi joj mogao potrajati nekoliko godina. U ožujku su Hrvatska i Slovenija imenovale članove komisije kojoj će supredsjedati akademik Dušan Bilandžić i Janko Prunk s Fakulteta društvenih znanosti u Ljubljani.

Komisija je osnovana na poticaj Slovenije, koja je takva tijela uspostavila već s Austrijom i Italijom.



Pisane vijesti