Hrvatska je međunarodno priznati akter u razminiranju

Slika /Vijesti/2024/Veljača/22 veljača/Grlic_Radman_22022024.jpg

Hrvatska je respektabilni i međunarodno priznati akter u razminiranju, rekao je danas ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman uoči ministarskog sastanka u Ujedinjenim narodima, na temu humanitarnog razminiranja i posljedica na sigurnost hrane, koji je Hrvatska ko-sponzorirala sa Švicarskom, Litvom i Poljskom.

„Hrvatska ima najviše iskustva oko razminiranja. Hrvatska se doista promovirala kao respektabilni i međunarodno priznati akter u sustavu protuminskog djelovanja i korištenju tehničkih resursa, kroz dobro obučeno i motivirano osoblje“, izjavio je Grlić Radman novinarima u New Yorku.
 
Ministar je kazao kako je razminiranje važno sigurnosno pitanje, s obzirom na to da minirana područja imaju negativne posljedice na rast i onečišćuju okoliš.
 
Ovaj sastanak, koji se održava povodom druge obljetnice ruske agresije na Ukrajinu, inicirale su Ukrajina i Italija.
 
Grlić Radman će se u petak obratiti Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u okviru tematske cjeline Situacija na okupiranim teritorijima Ukrajine
 
Na marginama zasjedanja, hrvatski se ministar sastao s predsjednikom Opće skupštine UN-a Dennisom Francisom, a kasnije bi se trebao sastati i s glavnim tajnikom UN-a Antonijom Guteressom.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti