Hrvatska je visoko eurizirana - većina kredita i depozita u eurima, najveći dio robnog izvoza sa zemljama europodručja

  • Slika /Vijesti/2020/02 veljača/26 VELJAČE/Foto3.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je danas da je uvođenje eura, uz pridruživanje Schengenskom prostoru, jedan od dva cilja dublje integracije Hrvatske u EU, podsjetivši da je to i dio hrvatskog pristupnog Ugovora potvrđenog na referendumu. Poručivši da je Hrvatska visoko eurizirana zemlja, izvijestio je o dosadašnjoj provedbi Akcijskog plana za pridruživanje Europskom tečajnom mehanizmu II. 

Danas je u Banskim dvorima održana četvrta sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. 
 
Otvarajući sjednicu predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da je uvođenje eura kao službene valute jedan od dva cilja dublje integracije Hrvatske u Europsku uniju, dodavši da je drugi cilj članstvo u Schengenskom prostoru. 
 
Dodao je da je uvođenje eura dio hrvatskoga Ugovora o pristupanju Europskoj uniji, koji je potvrđen na referendumu u siječnju 2012., a potom ratificiran u Hrvatskom saboru, uz samo jedan suzdržan glas. 
 
Ispunjavanje visokih kriterija za preuzimanje eura, odnosno makroekonomske i fiskalne stabilnosti, jedno je od hrvatskih ključnih ciljeva.
 
Hrvatska je već visoko eurizirana zemlja 
 
"Hrvatska je 2017., u mandatu naše Vlade, izašla iz procedure prekomjernoga proračunskog manjka, a prole godine smo dobili ocjenu da više ne bilježimo makroekonomske neravnoteže. Iskoristili smo taj položaj i nastavno na predstavljanje Strategije za uvođenje eura, još ujesen 2017., u 2019. poslali smo pismo namjere i izrazili želju da uđemo u takozvani Europski tečajni mehanizam II, koji prethodi uvođenju eura kao službene valute", rekao je premijer Plenković. 
 
Premijer Plenković naglasio je da je Hrvatska najmanja članica Europske unije koja trenutno nije u europodručju. 
 
Istovremeno, dodao je, 61 posto kredita su devizni krediti i krediti uz valutnu klauzulu, dok je 51 posto depozita odnosno štednje eursko i kunsko s valutnom klauzulom u euru.
 
"Poruka je da je Hrvatska već visoko eurizirana zemlja", istaknuo je Plenković. 
 
Govoreći u tom kontekstu o robnom izvozu, kazao je da  56 posto ukupnog robnog izvoza Hrvatska obavlja s članicama eurozone, a 66 posto potrošnje inozemnih turista stvaraju posjetitelji iz zemalja europodručja.
 
Sve mjere iz Akcijskog plana za ERM II bit će ispunjene u zadanim rokovima 
 
Podsjetio je da hrvatski Akcijski plan obuhvaća šest područja politika s ukupno 19 mjera, za čiju je provedbu odgovorno devet institucija te dodao da je komunikacija s nadležnim europskim institucijama po tom pitanju kontinuirana i jako dobra. 
 
Izvijestio je da je dosad 6 mjera u potpunosti realizirano, tri djelomično, a deset ih je u tijeku provedbe, naglasivši da će sve mjere, bez iznimke, biti ispunjene u zadanim rokovima. 
 
Vlada će potom poslati izvješće Europskoj komisiji, Europskoj središnjoj banci i Euroskupini, a nakon njihove analize poduzetih mjera u međusobnom će se dijalogu donositi odgovarajuće odluke o pridruživanju Hrvatske Europskom tečajnom mehanizmu II, pojasnio je premijer Plenković.



Pisane vijesti | Andrej Plenković