Hrvatska napreduje u sređivanju zemljišnih knjiga i katastra

Hrvatska je ostvarila velik napredak u unapređivanju zemljišnoknjižnog sustava, ocijenili su danas dužnosnici Svjetske banke i hrvatske Vlade na otvaranju konferencije na kojoj se razmatraju dosadašnji rezultati projekta sređivanja zemljišnih knjiga i katastra koji bi trebao završiti u rujnu 2008.

ZAGREB, 16. veljače 2006. (Hina) - Hrvatska je ostvarila velik napredak u unapređivanju zemljišnoknjižnog sustava, ocijenili su danas dužnosnici Svjetske banke i hrvatske Vlade na otvaranju konferencije na kojoj se razmatraju dosadašnji rezultati projekta sređivanja zemljišnih knjiga i katastra koji bi trebao završiti u rujnu 2008.

"Sa zadovoljstvom opažamo da su već 'opipljivi' rezultati u smanjivanju vremena koje je građanima potrebno za obavljanje pravnih poslova s nekretninama na različitim sudovima, a sada i putem interneta", izjavio je direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku Anand K. Seth, govoreći o rezultatima projekta sređivanja zemljišnoknjižnog sustava koji je Vlada započela u siječnju 2003.

Direktor Svjetske banke istaknuo je kako je jedan od ciljeva projekta, koji uz Europsku Uniju, Švedsku, Njemačku, Norvešku i Nizozemsku financira i ta banka, poticanje većeg ulaganja u Hrvatsku.

Sudionici konferencije složili su se da će sigurna vlasnička prava i djelotvorni zemljišnoknjižni sustav umanjiti prepreke izravnim stranim ulaganjima.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec istaknuo je kako je u projekt do sada utrošeno 94 milijuna kuna, a da se samo u ovoj godini planira potrošiti još 92 milijuna kuna.

U jednom od prvih javnih istupa nova ministrica pravosuđa Ana Lovrin istaknula je da je riječ o jednom od najuspješnijih Vladinih projekata i jednom od najvažnijih za reformu pravosuđa. Po njezinim riječima, zahvaljujući mjerama Ministarstva broj neriješenih zemljišnoknjižnih predmeta smanjen je za više od 150 tisuća. U Zagrebu je primjerice od 2003. broj zaostalih predmeta smanjen za 37 posto, odnosno s gotovo 130 tisuća na 80 tisuća.

Ministrica je najavila da će do kraja ove godine biti riješeni svi zaostaci, sve zemljišne knjige biti prepisane u digitalni oblik, sudovi zemljišnoknjižne izvadke izdavati u jednom danu, a da će za uknjižbu prava vlasništva trebati najviše tjedan dana.

Po podacima Ministarstva, vrijeme potrebno za upis kupoprodaje smanjeno je u proteklih pet godina sa 150 na prosječno 25 dana, a u Zagrebu s rekordnih 834 na 65 dana.

Kako je najavljeno, u nastavku projekta, u kojemu sudjeluje i Državna geodetska uprava, naglasak će biti na razvoju zajedničkog informatičkog sustava koji će djelotvorno objediniti katastarski i zemljišnoknjižni sustav.

Na konferenciji su bili nazočni i predstavnici Europske komisije koji će sutra, zajedno s predstavnicima drugih donatora koji podupiru projekt, održati 6. Donatorsku konferenciju.



Pisane vijesti